Yeşil Hat Nedir? Yeşil Hat Hakkında Bilmeniz Gerekenler

1974 yılında Kıbrıs adasının garantörü olarak Türkiye adadaki darbeyi önlemek üzere Kıbrıs’a askeri müdehalede bulunmuştur. Bu tarihten kısa bir süre sonra ada ikiye bölünmüş ve Kıbrıs toplumunun yaşadığı KKTC ortaya çıkmıştır. Bu bilgiler ışığında yeşil hat nedir ve hakkında bilmeniz gerekenler nelerdir sizlerle paylaşmak istedik.

Yeşil Hat Nedir?

Yeşil Hat, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Rum Kesimini ayıran sınıra verilen isimdir. Bu sınır aynı zamanda bir tampon bölge görevi görmektedir. Bugün önemli bir kısmı Birleşmiş Milletler Barış Gücü kontrolünde bulunan sınır bölgesi ilk olarak 60 yıl önce düşünülmüştür.

1963 – 1964 yıllarında Kıbrıs adasında ortaya çıkan toplumsal çatışmalar oldukça şiddetlenmiştir. İngiltere, Yunanistan ve Türkiye’nin garantörlüğünü yaptığı Kıbrıs’taki çatışmaların durdurulması için İngiltere iç görüşmelerde bulunmuştur. Bu görüşmelerden birinde General Young isimli İngiliz Generali adada bir ateşkes hattı oluşturulmasını önermiş ve bu hattı haritada yeşil bir çizgi ile belirlemiştir. Temellerinin bu yıllarda atıldığı sınır hattı 1974 Barış Harekatı sonrasında gerçek şeklini almıştır.

Yeşil Hat Tüzüğü

2004 yılında Kıbrıs Rum Kesimi’nin Avrupa Birliği’ne kabul edilmesi ile Yeşil Hat Tüzüğü yürürlüğe girmiştir. Bu tüzük KKTC ve Rum Kesimi arasında gümrük vergisi alınmadan ticaret yapılabilmesini sağlamaktadır. 2008 yılında revize edilen ve oldukça kapsamlı olan bu tüzüğün genel hatları şu şekildedir;

  • KKTC’de üretilmiş ürünler gümrük vergisi ödemeden Rum pazarına geçebilir.
  • KKTC’de üretilmemiş fakat son işlemi KKTC’de yapılmış ürünler Rum pazarına vergisiz geçebilir.

Bu iki temel prensibin yanı sıra tüzüğünün belirli denetim mekanizmaları vardır. Bu denetimlerde uygun görülmeyen ürünlerin geçişine izin verilmemektedir. KKTC’de Kıbrıs Türk Ticaret Odası tarafından gerçekleştirilen denetimler sonucunda geçiş belgesi alan ürünler daha sonrasında AB ülkelerinden gelen uzmanlarca değerlendirilmektedir.

Kuzey Kıbrıs’tan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne geçiş hakkında bilgi almak için bu makaleye göz atabilirsiniz: Kuzey Kıbrıs’tan Güney Kıbrıs’a Geçiş Nasıl Yapılır?

Tampon Bölge Neden Önemlidir?

Bugün 9 geçiş noktası ile varlığını sürdüren bu tampon bölge birçok bakımdan oldukça önemlidir. Toplumların kültürel etkileşimini ve barış ortamının tesisini hızlandıran bu tampon bölge bugün bölge halklarına önemli bir ticaret fırsatı sunmaktadır.

Eğer bu yazıyı beğendiyseniz Kapalı Maraş Neden Kapatıldı? Ne Zaman Açılacak? makalemizi de beğeneceğinizi düşünüyoruz.