Kıbrıs eşsiz doğası ile ön plana çıkan bir Akdeniz adasıdır ve neredeyse her Akdeniz kültürü gibi olağanüstü bir zenginlikte bir mutfağa sahiptir. Genel olarak Akdeniz kültürü zeytinyağı ile hazırlanan hafif yiyecekler ile özdeşleşse de Kıbrıs yağlı bir et yemeği olan şeftali kebabını dünyaya kazandırmıştır. Her ne kadar bu kebabı yerinde tatmanızı tavsiye etsek de bu benzersiz lezzetin hazırlanışını ve nasıl yemeniz gerektiğini sizlerle paylaşmak istedik.
Şeftali Kebabı Nasıl Yapılır?
Bu yemeği yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekildedir.
- Yarım kilo kıyma
- 1 adet kuzu gömleği veya yerel adıyla banna
- 1 adet maydanoz demeti
- 2 adet kuru soğan
- Kimyon
- Karabiber
- Tuz
Hazırlanışı
Şeftali kebabımızı yapmaya başlamadan önce ilk olarak kuzu gömleği suya konulur. Oda sıcaklığındaki suyun içerisinde yaklaşık 20 dakika bekletilen kuzu gömleği işleme hazır hale gelecektir. Soğan ve dallarından ayrılan maydanoz ince ince kesilir. Kıyma dilediğimiz miktarda tuz, karabiber ve kimyon ile yoğrulur. Daha sonrasında önceden kestiğimiz soğan ve maydonoz kıymaya eklenerek yoğurma işlemine devam edilir. Buzdolabında biraz bekletilen bu harç kuzu gömleğinden kesilen parçalarla silindir şeklinde sıkıca sarılır. Köfte büyüklüğünde hazırlanan şeftalı kebabı bu şekilde pişmeye hazır hale gelir. Pişmeye hazır olan kebaplar şişe dizilerek mangalda pişirilir. Çevrilerek pişen şeftali kebabı dışındaki zar kızardığında yemeye hazır olacaktır.
Şeftali Kebabı Nasıl Yenir?
Mangaldan alınan kebap direkt olarak tüketilebileceği gibi etrafında sarılı zarı çıkartılarak da yenilebilir. Bu kebap adada her daim Kıbrıs pidesi ile servis edilmektedir. Ayrıca kebabın yanında yine mangalda pişen soğan, biber, domates gibi sebze ve meyveler de sunulmaktadır. Bunun yanı sıra maydanoz, soğan ve domatesten oluşan bir salata da kebabın yanında en çok tercih edilen yiyeceklerdendir. Birçok Kıbrıs’lı et yemeklerini üzerine limon sıkarak tüketmektedir. Dilerseniz şeftali kebabını bu şekilde yemeyi de deneyebilirsiniz.
Yine kebabın yanında en çok tüketilen içki ise viski, rakı ve konyaktır. Kıbrıs alkol fiyatları oldukça uygun olduğu için eğer bu lezzeti adada tatmayı planlıyorsanız yanında kaliteli bir viski içmenizi tavsiye ederiz.