OECD çatısı altında yer alan 136 ülke tarafından imzalanan Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi nedeniyle anlaşmaya taraf olan ülkeler her yıl finans kuruluşlarındaki hesaplara ait finansal bilgileri hesap sahibinin ikamet ettiği ülkelere aktarıyor. Otomatik Bilgi Paylaşımı olarak gündeme gelen ve 31 Aralık 2020’den itibaren taraf olan ülkeler arasında başlatılan bu süreç, farklı ülkede ikamet eden herkesi ilgilendiriyor.
Daha doğru bir vergilendirme ve ihtiyaç dışında alınan yardımları engellemek amacıyla uygulanacak olan Otomatik Bilgi Paylaşımı, OECD çatısı altında yer alan 136 ülke tarafından kabul edildi. Artık sözleşmeye taraf olan ülkelerde yaşayan veya vatandaşlığı bulunan kişilerin banka hesap bilgileri her yıl ikamet ettikleri ülkeye otomatik olarak aktarılıyor. Örneğin Almanya’da yaşayan bir Türkiye vatandaşı için her yıl sonunda hem Türkiye’den Almanya’ya hem de Almanya’dan Türkiye’ye bilgi paylaşımı yapılıyor.
Otomatik Bilgi Paylaşımında Hangi Bilgiler Yer Alıyor?
Otomatik Bilgi Paylaşımı kapsamında hesap sahibinin adı ve soyadı, adresi, yerleşik olduğu ülke, vergi kimlik numaraları, yıl sonundaki finansal hesap bakiyesi ve hesaba yıl boyunca giren toplam brüt gelir ilgili ülkeleye/ülkelere aktarılıyor.
Gayrimenkul, araç ve emekli maaşı hesaplarına ait bilgilerin Otomatik Bilgi Paylaşımı çerçevesinde olmadığı vurgulansa da, farklı ülkede emlak yatırımı yapan ve bundan gelir elde edenler farklı çözümler arıyor.
Otomatik Bilgi Paylaşımı Yapmayan Ülkeler
Otomatik Bilgi Paylaşımı yapmayan ülkeler arasında yer alan KKTC, mevduat hesaplarınız, borç ve ortaklık ilişkileriniz ve düzenli ödeme sözleşmelerinizi farklı ülkeler ile paylaşmıyor. Bu nedenle finansal varlıklarınızın satışından elde ettiğiniz gelirleri veya gayrimenkul alım satımı/kiralamasından elde ettiğiniz kazançları güvende tutmanıza imkan tanıyor.
Emlak yatırımı yaparak güvenle gelir elde etmek için KKTC’de ev satın alabilirsiniz. Daha fazla detaylı bilgi için tıklayın: Kıbrıs’ta Ev Alma Şartları Nelerdir? Yabancılar Alabilir mi?
Otomatik Bilgi Paylaşımı Yapan Ülkeler
ABD, Almanya, Andora, Arjantin, Arnavutluk, Avusturya, Azerbaycan, Bahreyn Barbados, Bermuda, Birleşik Arap Emirlikleri ( BAE),Birleşik Krallık, Brezilya, Brunei, Bulgaristan, Cook Adaları, Curaçao, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, Dominik, Endonezya, Estonya, Faroe Adaları, Fiji, Filipinler, Finlandiya, Fransa, Gana, Grenada, Grönland, Guatemala, Güney Afrika, Güney Kore, Güney Kıbrıs, Gürcistan, Hindistan, Hollanda, Hollanda Antilleri, Hırvatistan, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, Kamerun, Kanada, Katar, Kazakistan, Kenya, Kiribati, Kolombiya, Kosta Rika, Letonya, Liberya, Liechtenstein, Litvanya, Lübnan, Lüksemburg, Macaristan, Makao, Malta, Marshall Adaları, Mauritius, Meksika, Moldova, Montserrat, Nauru, Nijerya, Niue, Norveç, Pakistan, Panama, Papua Yeni Gine, Peru, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Samoa, Senegal, Seyşeller, Sint Maarten, Slovakya, Slovenya, Sri Lanka, St Lucia, Şili, Suudi Arabistan, Tayland, Tayvan, Tunus, Türkiye, Uganda, Ukrayna, Uruguay, Vanuatu, Vietnam, Yeni Zelanda, Yunanistan.
Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesi‘nde taraf olmayan Kuzey Kıbrıs, Avrupa’da yaşayan Türkler başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde yaşayan kişiler için güvenli yatırım imkanı sağlıyor.