Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti birçok tarihi ve kültürel mirasa ev sahipliği yapmaktadır. Bu miraslar arasında belki de en hüzünlü hikayeye sahip olanı Namık Kemal Zindanıdır. KKTC’nin Gazimağusa ilçesinde yer alan ve Namık Kemal’in 38 ayını geçirdiği tarihi bir bina olan bu yer; bugün N. Kemal Müzesi olarak sergilenmektedir.
Namık Kemal Zindanı ve Müzesi
Gazimağusa’da gezilecek yerler arasında N. Kemal Zindanı oldukça merkezi bir konuma sahiptir. Venedik Sarayı adı ile de anılan Palazzo del Proveditore içerisinde yer alan bu müze, Cümbez Ağacı ve St. Nicholas Katedrali’ne de 50 metre uzaklıktadır.
Namık Kemal 1873 yılında sahnelenen Vatan Yahut Silistre isimli oyunu sonrasında çıkan olaylar sebebi ile Kıbrıs’a sürgün edilmiş ve sürgünü süresince bu binada tutsak kalmıştır. Sürgünün ilk aylarında binanın alt katında tutulan Namık Kemal daha sonrasında zindanın üst katına taşınmış ve geri kalan süre boyunca burada kalmıştır. 38 aylık sürgünün sonunda Namık Kemal affedilmiş ve İstanbul’a geri dönmüştür.
38 aylık esareti boyunca sıtma ve daha birçok hastalığa yakalanan Namık Kemal’e zindan hatıraları sorulduğunda unutamadığı tek şeyin sivri sinekler olduğunu söylemiştir. Bu binada Türk Edebiyatı’nın birçok önemli eseri kaleme alınmıştır. “Gülnihal” ve “Akif Bey” oyunları bu zindanda yazılmıştır.
Bu ünlü binanın 1. Dünya Savaşı döneminde İngiliz Karakolu olarak kullanıldığı rivayet edilmektedir.
Namık Kemal Kimdir?
Namık Kemal 1840 – 1888 yılları arasında yaşamış Türk yazar ve şairdir. Türk milliyetçiliğinin edebiyattaki ilk öncüsü olarak kabul edilen Namık Kemal, hayatı boyunca toplumsal öneme sahip eserler kaleme almıştır. Biraz da bu yüzden bugün Namık Kemal Zindanı olarak anılan bir binada sürgün hayatı yaşamıştır. Namık Kemal dönemin ağdalı ve anlaşılması zor dili yerine toplumun anlayabileceği sade bir dil kullanmaya özen göstermiştir. İstanbul’da sahnelenen “Vatan Yahut Silistre” oyunu sonrasında halkın milli duygularının yükselerek olaylar çıkarmasından sorumlu tutulmuş ve dört arkadaşı ile birlikte sürgüne gönderilmiştir. Kıbrıs ve Midilli adalarında sürgün hayatı geçiren Namık Kemal yeni bir padişahın tahta çıkması sonrasında affedilmiş ve İstanbul’a dönmüştür. Namık Kemal 48 yaşında hayatını kaybetmiştir. Genç yaşta ölümünde bugün Namık Kemal Zindanı olarak adlandırılan yerde geçirdiği yılların da etkisi olduğu düşünülmektedir.
Eğer bu yazıyı beğendiyseniz Kıbrıs Mavi Köşk: KKTC’nin Gizemlerle Dolu Evi makalemizi de beğeneceğinizi düşünüyoruz.