Akdeniz’in Kıbrıs adası oldukça köklü bir mutfak kültürüne sahiptir. Kıbrıs mutfağı Akdeniz’in bütün renklerini içinde barındırır. Molehiya da tıpkı Hellim ve Şeftali Kebabı gibi Kıbrıs halkının en çok tercih ettiği yiyeceklerden biridir. Bu yazımızda Kıbrıs’ın vazgeçemediği bu lezzetli bitkinin nasıl hazırlandığını, nasıl pişirildiğini ve faydalarını paylaşacağız.
Molehiya Nedir?
Molehiya Hindistan kökenli ve özellikle Orta Doğu ve Arap mutfaklarında yer bulmuş yenebilir bir bitki türüdür. Bir diğer adı da Corchorus Olitorius olan bitki yüzyıllardır Kıbrıs kültürünün bir parçası olmuş ve mutfakların vazgeçilmez bir öğesi haline gelmiştir. Sıcak ortamlarda yetişen bu bitki türü Molohiya toplandıktan sonra kurumaya bırakılır ve bu şekilde pişirmeye hazır hale gelir.
Özellikle Kıbrıs sokak kültüründe Molehiya önemli bir yer tutmaktadır. Kıbrıs köylerinde kadınlar tıpkı eski yıllarda olduğu gibi bir araya gelerek sokaklarda bu bitkiyi ayıklamaktadırlar. Molehiya’nın ayıklanması sırasında Kıbrıs kahvesi içilir, günlük sohbetler edilir. Bu sebeple Molehiya’nın ayıklanma işlemi Kıbrıs kadınları için sosyal bir etkinlik halini almıştır.
Molehiya Yemeği Tarifi
Molehiya tarifine geçmeden önce Kıbrıs yerel mutfağını sunan pek çok restoranda bu yemeği hazır bulabileceğinizi belirtmek isteriz.
Malzemeler:
- 1 kilogram kurutulmuş Molehiya
- 500 gram kuzu veya tavuk eti
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 adet domates
- 2 diş sarımsak
- 1 adet soğan
- Birer çay kaşığı tuz ve karabiber
- 1 litre su
- 4 çorba kaşığı sıvı yağ
- 1 adet Limon
Hazırlanışı:
- İlk olarak kurutulmuş molehiyaları sıcak suda bekletiyoruz. Yumuşayan Molehiya suyunu süzüyoruz.
- Sıvı yağda soğanları kavurmaya başlıyoruz. Soğanlar pembeleştiğinde, sarımsak ve etimizi de ekleyerek kavurmaya devam ediyoruz.
- Etler hafif pişmeye başladığında suyu süzülmüş Molehiyalarımızı ekliyoruz.
- Molehiyaların suyunu çekmesiyle birlikte domates ve salçayı da ekleyip 5 dakika daha pişiyiriyoruz.
- Tuz, karabiber ve suyunu ekleyerek 1 saat 15 dakika pişmeye bırakıyoruz.
- Yemeğin hazır olmasına yakın limonumuzun suyunu sıkıp, pişirmeye devam ediyoruz.
- 1 saat 15 dakika sonunda yemeğimiz hazır.
Molehiya’nın Faydaları
Molehiya vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin bir bitkidir. İçeriğinde Beta karoten, Kalsiyum, Vitamin B1, Vitamin B2, Niasin, C vitamini, E vitamini, Potasyum, Demir, Folat ve Diyet lifi bulundurmaktadır. Tüketim için ayrılan bitkinin artıklarından kağıt ve ip üretilmektedir.
Yapılan son araştırmalarda Molehiya’nın kolon kanseri tedavisinde kullanılabileceği ve bu tür için anti-kanserojen özelliği sahip olduğu bulunmuştur. Bunun yanı sıra saç beyazlamalarını yavaşlatır, cildi gençleştirir ve sindirimi düzenlemeye yardımcı olur.