Kuzey Kıbrıs’ta Karantina Uygulanıyor mu?

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi her ülkeyi farklı tedbirler almaya zorladı. Kuzey Kıbrıs’ta karantina uygulanıyor mu? KKTC’ye uçuşlar açıldı mı? gibi konular hakkında en güncel durumu sizler için derledik.

Kuzey Kıbrıs’ta ilk koronavirüs vakası ne zaman görüldü?

31 Aralık 2019’da Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan bir virüs tüm dünyayı kısa sürede etkiledi. Küresel acil durum ilan ettiren pandeminin etkisi tüm ülkelerde olduğu gibi Kuzey Kıbrıs’ta da etkisini göstermiş ancak Kuzey Kıbrıs sağlık hizmetlerinin başarısı sayesinde büyük bir kayba yol açmamıştı.

Kuzey Kıbrıs’ta ilk COVID-19 vakası 10 Mart 2020’de Almanya’dan gelen 65 yaşındaki bir kadın turistte tespit edildi. Sıkı ve sürekli önlemler üzerinde duran KKTC’de koronavirüs kontrol altına alındı ve Kuzey Kıbrıs 62 gün süren mücadelenin ardından son hastasını taburcu ederek aktif vaka kalmadığını açıklamıştı.

Sınırların açılması ve uçuşların başlamasıyla birlikte Ağustos ayından sonra yeniden görülen aktif vakalar Kuzey Kıbrıs’ı birtakım önlemler almaya mecbur etti. Peki Kuzey Kıbrıs’ta karantina var mı yok mu?

Kuzey Kıbrıs’ta karantina uygulanıyor mu?

Kuzey Kıbrıs 7 Eylül 2020 tarihinden itibaren yurtdışından gelecek olan ziyaretçiler için geldiği ülkeye göre farklı kurallar uyguluyor. Peki Kuzey Kıbrıs’a ziyaretlerde uygulanan COVID-19 kuralları neler?

  • A kategorisi ülkelerden veya Güney Kıbrıs üzerinden KKTC’ye giriş yapan ve son 72 saat içinde yapılmış PCR testi negatif sonuçlanan kişilere karantina uygulanmıyor.
  • B kategorisi ülkelerden KKTC’ye gelecek olan kişiler, seyahate başlamadan en fazla 5 gün içerisinde alınmış PCR testi negatif sonuçlarını göstererek ülkeye giriş yapabiliyor. Bu kişiler ülkeye girişlerinden itibaren 7 gün süreyle devletin belirlediği karantina merkezlerinde karantinaya alınıyor. Karantinadaki kişilere 7.gün sonunda tekrar PCR testi yapılıyor, eğer sonuç negatif ise karantina sona eriyor.
  • C kategorisindeki ülkelerden Kuzey Kıbrıs’a giriş yapan kişiler seyahate başlamadan en fazla 5 içerisinde alınmış PCR testi negatif sonuçlarını göstererek ülkeye giriş yapabiliyor. Ancak bu kişiler Kuzey Kıbrıs’a girişlerinden itibaren 14 gün süreyle karantinaya alınıyor. Karantina bitiminde tekrar edilen PCR testi negatif sonuçlanırsa karantina sona eriyor.
  • Kuzey Kıbrıs’a giriş yapan 0-5 yaş grubundaki çocuklardan PCR testi istenmiyor.
  • KKTC vatandaşı olanlar, çalışma izni ve oturma izni bulunanlar ve ülkeye gelecek öğrencilerin karantina ve PCR test ücretleri devlet tarafından karşılanıyor.
  • Kuzey Kıbrıs’a turist olarak giriş yapan kişiler PCR testi ücretini kendi karşılıyor.

Kuzey Kıbrıs’ta karantina nerede uygulanıyor?

Kuzey Kıbrıs’ta karantina KKTC Maliye Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen karantina merkezlerinde kalıyor.

A kategorisi ülkeleri hangileridir?

Finlandiya, Güney Kore, Litvanya, Letonya, Yeni Zelanda, Tayland, Avustralya.

B kategorisi ülkeleri hangileridir?

Danimarka, İrlanda, İzlanda, Japonya, Polonya, Belçika, İtalya, Vatikan, San Marino, Ruanda, Uruguay, Çin, Singapur, Türkiye, Yunanistan, Birleşik Krallık, İsveç, Lihtenştayn, Slovekya, Almanya, Gürcistan, Estonya, Norveç, Kanada, Sırbistan, Tayvan.

C kategorisi ülkeleri hangileridir?

ABD, Brezilya, Arjantin, Karadağ, Portekiz, Lüksemburg, Romanya, Hindistan, İran, İsrail, Kazakistan, Kosova, Meksika, Mısır, Pakistan, Rusya, Türkmenistan, Bangladeş, Filipinler, Irak, İspanya, Fransa, Bulgaristan, Cezayir, Fas, Katar, Azerbaycan, Malta, Hırvatistan, Hollanda, Andora, Tunus, BAE, Lübnan, Ukrayna, Bahreyn, Suudi Arabistan, İsviçre, Monakko, Macaristan, Slovenya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya ve diğer ülkeler.

Güncel verileri Kuzey Kıbrıs Sağlık Bakanlığı web sayfasından takip edebilirsiniz.

Bu sayfada yer alan bilgiler güncel olmayabilir. Kuzey Kıbrıs’a nasıl gidebilirim? KKTC’de güncel karantina süreçleri nelerdir? Kıbrıs’a seyahat mümkün mü? gibi sorularınız için en güncel cevapları KKTC’de Güncel COVID-19 Önlemleri: Karantina ve Seyahat Süreçleri sayfasından alabilirsiniz.