Kuzey Kıbrıs’a yatırım ve KKTC vatandaşı olmak özellikle 2015 sonrasında Türkiye ve birçok farklı ülkedeki insan tarafından yoğun bir şekilde araştırılan bir konu haline gelmiştir. Kıbrıs’ın diğer ülkelere göre daha küçük olması ve bu konuda çok fazla deneyimli kişinin vatandaşlık alma serüvenini paylaşmaması sebebiyle, KKTC’de vatandaş olmak konusunda internette çok detaylı bir bilgi bulunmamaktadır. UpCyprus olarak bu yazımızda Kuzey Kıbrıs vatandaşlığı ve Kıbrıs Vatandaşlığı hakkındaki tüm sorularınızı yanıtlayacağız.
Kıbrıs Vatandaşlığı ve Kuzey Kıbrıs (KKTC) Vatandaşlığının Farkı Nedir?
Kıbrıs Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Türkiye’de yaşayan kişiler için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) her ne kadar “Kıbrıs” olarak anılsa da, Kuzey Kıbrıs ülke sınırları olarak Kıbrıs adasının yaklaşık %35’ine tekabül etmektedir. Kıbrıs adasının toplam yüzölçümü 9.251 km² iken, Kuzey Kıbrıs bu alanın 3.354 km²’lik bölümündedir.
Kıbrıs Cumhuriyeti (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi)
Toprak olarak adanın 5.897 km²’lik bölümüne sahip olan Kıbrıs Cumhuriyeti (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi), 2004’ten beri Avrupa Birliği’nin bir üyesidir ve dünyanın en güçlü pasaportları arasında üst sıralarda yer almaktadır. Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşları İngiltere, Almanya, Kanada, Fransa, Avustralya’nın da aralarında olduğu dünyadaki tüm ülkelerin %91’ine vizesiz olarak giriş yapabilmektedir.
Kıbrıs Cumhuriyeti, Avrupa Birliği’ne üye olması ve pasaportunun bu kadar güçlü olması sebebiyle Avrupa ve Amerika’ya girişte vize almakta zorlanan birçok kişi tarafından ilgi görmüştür. 2020 yılına kadar Rusya başta olmak üzere birçok kişi yatırım yaptığı gerekçesiyle Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından vatandaş yapılmış ve Avrupa Birliği pasaportu almıştır. Ancak 2020 yılında ortaya çıkan skandal kanıtlarla Kıbrıs Cumhuriyeti’nin vatandaşlık sattığı tespit edilmiş ve yatırım yoluyla vatandaşlık alma işlemleri süresiz bir şekilde durdurulmuştur.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 1974’ten sonra Kıbrıs Cumhuriyeti’nden ayrılarak kurulmuş bir devlettir. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bu ayrılmayı kabul etmemesi ve diplomatik olarak diğer ülkelerin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni muhatap alması sebebiyle, KKTC halen tanınmamıştır. KKTC’nin İtalya, İngiltere, A.B.D. gibi birçok ülkede temsilciliği olmasına rağmen vizesiz olarak pasaportunun kabul edildiği tek ülke Türkiye Cumhuriyeti’dir. Şu anda durum böyle olmasına rağmen Kuzey Kıbrıs vatandaşlığı gelecek için büyük bir öneme sahiptir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Vatandaşlığı Neden Önemli?
Kuzey Kıbrıs ve Kıbrıs Cumhuriyeti (Güney Kıbrıs) arasında 1974 sonrasında ateşkes imzalanmış ve barış antlaşmaları için görüşmelere başlanmıştır. Görüşmeler özellikle 2000’li yılların başlangıcından itibaren hızlanmış ve iki tarafın da karşılıklı adımlarıyla devam etmiştir. KKTC ve Türkiye’nin son hamlesi olan Kapalı Maraş’ın açılması ile bu sürecin daha da hızlanacağı öngörülmüştür. 1974 öncesinde adadaki turizm gelirlerinin %50’sini tek başına elinde bulunduran Kapalı Maraş halen Kuzey Kıbrıs topraklarındadır. Bu sebeple, Maraş’ın açılması sürecinin, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin barış görüşmelerine bakışına etki ederek sürecin çözümünü hızlandıracağı öngörülmektedir.
Kuzey Kıbrıs Vatandaşlarını Hangi Senaryolar Bekliyor?
Maraş’ın açılması süreci, doğalgaz konusunda yaşanan yarış, Türkiye-Yunanistan ilişkileri ve daha birçok faktöre bağlı olarak artık Kıbrıs sorununun nihai sonuca ulaşması gerekmektedir. Kıbrıs sorununun sonuçlanmaması sebebiyle bölge devletleri de kendi arasında kutuplaşma yaşamaktadır. Bu sebeple, diğer devletlerin de katkı koyması ile birlikte Kuzey Kıbrıs, Güney Kıbrıs, ve garantör ülkeler arasında bir anlaşma imzalanması kaçınılmazdır. Kıbrıs’ta anlaşma imzalanması durumunda Kuzey Kıbrıs vatandaşlığına sahip bireyleri bekleyen birkaç senaryo bulunmaktadır.
- Kuzey Kıbrıs’ın Güney Kıbrıs’la barışması ve tüm Kıbrıs vatandaşlarının eşit kabul edilmesi sonucunda Avrupa Birliği vatandaşı olmaları.
- Kuzey Kıbrıs’ın Güney Kıbrıs’la barışması, ancak yalnızca 1974’ten önce adada bulunanların Kıbrıs vatandaşı olduğu varsayılarak bu kitlenin Avrupa Birliği vatandaşı olması.
- Kuzey Kıbrıs’ın Güney Kıbrıs ile birleşme noktasında anlaşamaması sonucunda iki ayrı devlet olarak var olmaları ve Kuzey Kıbrıs’ın dünya tarafından tanınması.
Tüm bu senaryolarda, sonradan Kuzey Kıbrıs vatandaşı olmuş kişilerin kaybedeceği değil, kazanacağı çok şey bulunmaktadır.
İlk senaryo iki taraf için de kazan-kazan durumunu doğurarak adanın birleşmesi ve yine bir turizm merkezi haline gelmesi anlamına gelmektedir. Böylece Kuzey Kıbrıs vatandaşları da Avrupa Birliği vatandaşı olacak ve birçok farklı avantaja kavuşacaktır.
İkinci senaryoda yine iki taraf arasında barış varolacak ve Kıbrıs yine bir Avrupa Birliği ülkesi olacaktır. 1974 sonrası verilen vatandaşlıklar Güney Kıbrıs tarafından yasal olarak kabul edilmese bile halihazırda Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan, adada hayatını kurmuş kişileri Kıbrıs’tan çıkarmak uluslararası hukuk çerçevesinde mümkün değildir. Dolayısıyla, bu noktadan sonra Kuzey Kıbrıs vatandaşı olan kişilerin tamamı Avrupa Birliği vatandaşı sayılmasa bile, barış sonrasında Avrupa Birliği süreci işlemeye başlayacaktır. Böylece, Almanya, Fransa veya başka bir Avrupa Birliği ülkesine gidip çalışma-oturma izni almış bir birey gibi belirli bir süreyi doldurduktan sonra Kuzey Kıbrıs vatandaşlarının tümü yine Avrupa Birliği vatandaşlığını kazanacaktır.
Üçüncü senaryoda ise Kuzey Kıbrıs ayrı bir ülke olarak tüm dünya devletleri tarafından tanınacak ve vatandaşları bağımsız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin birer vatandaşı olacaktır. Adanın konumu, doğasının ve denizinin güzelliği sayesinde Kuzey Kıbrıs kısa sürede dünyanın birçok noktasından yatırımcıları kendine çekecek, ülkede ekonomik kalkınma sağlanacaktır.
Sonuç olarak, her senaryoda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlığına olabildiğince çabuk sahip olmak hem kendinize hem de ailenize güzel bir yatırım yapma şansı vermektedir.
Kuzey Kıbrıs Vatandaşlığını Almak Zor Mu?
KKTC vatandaşı olma durumunda gelecekte karşılaşabileceğiniz senaryoları ve her senaryoda nasıl olumlu bir şekilde etkilendiğinizi belirttik. Peki Kuzey Kıbrıs vatandaşlığını almak ne kadar zor, hangi yollarla KKTC vatandaşı olabilirsiniz?
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olmak birçok ülkeye göre daha zor ve daha çok zaman gerektiren bir süreçtir. Ancak atacağınız doğru adımlarla bü süreyi minimuma indirerek vatandaşlığınızı olabildiğince çabuk şekilde alma şansınız bulunmaktadır. Gelin Kuzey Kıbrıs vatandaşlığını alabilmek için izlenebilecek yolları detaylı bir şekilde inceleyelim.
Kuzey Kıbrıs Vatandaşlığı Almanın Yolları
Anne-Baba’nın Vatandaşlığından Yararlanarak Kuzey Kıbrıs Vatandaşı Olmak
KKTC Vatandaşlığına hak kazanmanın en kolay yolu ailenizde KKTC vatandaşı olan bir soy ağacından gelmektir. Yaşınız fark etmeksizin anne-babanıza uzanan bir Kıbrıslı soy ağacınız varsa istediğiniz zaman KKTC’ye gelerek İçişleri Bakanlığı’ndan Kuzey Kıbrıs vatandaşlığı başvurunuzu yapabilir ve kısa sürede KKTC vatandaşı olabilirsiniz.
Kıbrıs’ta Doğum Yoluyla Kuzey Kıbrıs Vatandaşı Olmak
Dünyada en çok kullanılan vatandaşlık alma yöntemlerinden birisi olan, o ülkede doğarak vatandaşlığını almak Kuzey Kıbrıs’ta da kısmen geçerlidir. Öncelikle, Kıbrıslı bir anne-babaya sahip olan ve Kıbrıs’ta doğan tüm çocuklar KKTC vatandaşı olmaya hak kazanmaktadır.
Bu koşulların dışında, annesi-babası KKTC vatandaşı olmayan ama Kıbrıs’ta doğan çocuklar ise, anne-babanın vatandaşı olduğu ülke ile KKTC arasında olan karşılıklı ilişki ve vatandaşlık antlaşmalarına bağlı olarak doğumundan itibaren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı sayılabilir. Bu ülkeleri ve aradaki antlaşmaları düzenleme yetkisine KKTC Bakanlar Kurulu sahiptir.
Tüm bu senaryoların dışında, Kuzey Kıbrıs’ta bulunan ebeveynsiz-akrabasız çocuklar devlet koruması altına alınır ve herhangi bir kimlik bilgisine, akrabaya, ebeveyne ulaşılamaması durumunda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olarak kabul edilir.
Evlilik Yoluyla Kuzey Kıbrıs Vatandaşı Olmak
Tüm dünyada olduğu gibi Kuzey Kıbrıs’ta da evlilik yoluyla vatandaşlık hakkı kazanmak mümkündür. Bu haktan yararlanabilmek için kadın veya erkek fark etmeksizin Kıbrıslı bir partnerle evli olmak ve minimum 1 yıl süreyle beraber yaşadığını, evliliğinin sadece vatandaşlık kazanımı temelli olduğunu değil gerçekten iki partnerin karşılıklı ilişkisine dayalı bir evlilik olduğunu kanıtlaması gerekmektedir.
Evlilik için yapılacak araştırma sonrasında, evliliğin devlet tarafından istenmeyen-kabul edilmeyen bir sebeple yapıldığı tespit edilirse, KKTC vatandaşı olan kişi vatandaşlığını korur ancak partneri vatandaşlık hakkını kazanamaz. Bu evlilik süreci boyunca doğan çocuklar ise annesi-babası KKTC vatandaşı olduğu için, KKTC vatandaşlığına kabul edilir.
Çalışma İzni Yoluyla Kuzey Kıbrıs Vatandaşı Olmak
Kuzey Kıbrıs, Türkiye’den gelen turistlere vize istemediği ve kültür olarak da çok farklılıklar bulunmaması sebebiyle, Türkiye’den birçok insan KKTC’ye gelip uzun süre boyunca burada yaşamakta ve çalışmaktadır. Ancak Türkiye’den gelen bu hacim, Kuzey Kıbrıs’ın çalışma iznine bağlı olarak sağladığı vatandaşlık şartlarını diğer ülkelerden daha seçici ve daha uzun hale getirmiştir.
Kuzey Kıbrıs Çalışma izni vesilesiyle KKTC’de bulunan ve hayatını burada devam ettiren bir kişi, Kuzey Kıbrıs’ta vatandaşlık almadan önce Beyaz Kimlik (Oturma İzni) almalıdır. Beyaz Kimlik sahibi olan kişi 6 yıl boyunca adada yaşaması, herhangi bir suça karışmaması ve 6 yılda toplamda 240 günden fazla Kıbrıs dışına çıkmamış olması sonucunda vatandaşlık almaya hak kazanır.
Beyaz Kimlik (Daimî İkamet İzni) Nedir
Beyaz Kimlik, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde daimî olarak hayatını sürdürmeye hak kazanmış kişilere verilen bir yasal statüdür. Bu kişiler Kuzey Kıbrıs’ta bulunduğu sürece yaşayacağı evi ve düzenli bir geliri olduğunu kanıtlayabilmesi durumunda, çalışma iznine bağlı olmaksızın istediği kadar adada yaşayabilir. Beyaz Kimliğin Kuzey Kıbrıs vatandaşlığından farkı, beyaz kimlik sahiplerinin oy kullanamaması ve adada kalmaya devam etmek için belli bir gelir seviyesine sahip olmasıdır.
Dolayısıyla, KKTC’de yaşamak istiyorsanız ve işinizi uzaktan yürütme şansınız varsa, siz de daimi oturma izni kazanarak KKTC’de iş bulmanıza gerek kalmadan Kıbrıs’ta yaşayabilirsiniz. İşte 2020 yılı itibariyle beyaz kimlik almak için gereken şartlar;
Çalışma İzni Yoluyla Beyaz Kimlik Alınması
Çalışma izni yoluyla KKTC’ye gelen bireyler; çalışma izni her yıl yenilenmek üzere 6 yıl boyunca kesintisiz bir şekilde Kuzey Kıbrıs’ta çalışması, işiyle ilgili görevlendirildiği süre dışında Kuzey Kıbrıs’tan yılda en fazla 40 gün, 6 yılda ise en fazla 240 günden daha fazla çıkış yapmış olmaması ve suç vb. hukuki bir engeli bulunmaması durumunda beyaz kimlik sahibi olabilir.
Emlak Yatırımı Yoluyla Beyaz Kimlik Alınması
Çalışma izninin dışında, konut sahibi olan yabancılar da KKTC’de daimî oturma izni (beyaz kimlik) başvurusu yapabilir. Bu başvurunun ilk şartı, bireylerin Kuzey Kıbrıs’taki emlak sektörüne minimum 125.000 Euro değerinde yatırım yapmış olmasıdır. 125.000 Euro değerinde konut sahibi olan yabancılar aylık belirli bir gelir seviyesine sahip olduğunu kanıtlaması ve herhangi bir suç işlememiş olması koşuluyla 6 yıl sonunda beyaz kimlik başvurusu yapabilmektedir. Bu süre 60 yaş üstü konut sahipleri için yapılan son düzenleme ile 6 yıldan 3 yıla indirilmiştir. Kuzey Kıbrıs emlak projeleri hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirisiniz.
KKTC Bakanlar Kurulu Kararıyla İstisnai Vatandaşlık Hakkı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, her ülke gibi kendi topraklarına gelmek isteyen yatırımcılara kapılarını açmıştır. Buna bağlı olarak, KKTC’ye sanayi, ticaret, turizm, sosyal ve ekonomik alanlarda yatırım yapmak isteyen kişiler veya bilim, teknik, siyaset ve kültür alanında olağanüstü geçmişe sahip ya da gelecekte hizmet verebilecek bireyler KKTC Bakanlar Kurulu kararıyla Kuzey Kıbrıs Vatandaşlığına alınabilir.
Öğrenci Olarak Kuzey Kıbrıs Vatandaşı Olmak
Birçok ülke için vatandaşlık almak için istenen minimum süre 5 yıldan başlamaktadır. Bazı ülkeler, öğrencilerin ülkede geçirdiği 4 yıllık üniversite deneyimini de bu süreye dahil etse bile KKTC bu ülkeler arasında yer almamaktadır. Kuzey Kıbrıs’a üniversite öğrencisi olarak gelen bireyler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çalışma izinli olarak çalışmadığı ve sigortası ödenmeyen süreyi vatandaşlık için saydırma şansına sahip değildir. Dolayısıyla, öğrenci olarak adada geçirilen sürenin kültüre uyum sağlamak dışında vatandaşlık başvurusuna bir yararı bulunmamaktadır.