Kolakas: Yerel Kıbrıs Mutfağından Lezzetler

Yerel Kıbrıs mutfağı turistlerin ilgisini çeken pek çok lezzetle doludur. Kıbrıs halkı Hellim ve Şeftali Kebabı gibi protein yüklü lezzetlerin yanı sıra birçok sebze yemeğini de dünya mutfağına kazandırmıştır. İşte, Kolakas Kıbrıs’ın severek tükettiği ve bir kez tadanların vazgeçemediği bir sebze yemeğidir. Bu yazımızda Kolokas tam olarak nedir ve Kolakas yemeği nasıl yapılır sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Kolakas Nedir?

Kolakas veya Kolokas olarak adlandırılan bitki Türkiye’de Gölevez ismi ile anılan bir sebzedir. Patates benzeri bir sebze olan Kolokas yumru sebzelerdendir. Tropikal iklime sahip Güney Asya ve Afrika ülkelerinde bolca tüketilmektedir. Yetiştiricilik bakımından oldukça verimli ve kârlı bir sebzedir. Her yıl dünya çapında ortalama 10 milyon tonun üzerinde üretimi yapılmaktadır.

Latince adı Colacasia Esculenta olan bu bitki türü yetişmek için bol miktarda suya ihtiyaç duyar. Türkiye’nin Mersin ve Antalya illerinde üretimi yapılan Gölevez’in kanser, karaciğer ve şeker hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Kolakas içeriğinde bulunan Oksalik Asitten dolayı pişirilerek yenir. Çiğ ve bol miktarda tüketilmesi böbrek taşı oluşumuna sebep olabilir.

Kolakas Yemeği Tarifi

Kıbrıs’ta bulunan ve yerel mutfaktan ürünler sunan tüm restoranlarda tadabileceğiniz Kolokas yemeğinin yapımı oldukça kolaydır.

Gereken Malzemeler:

  • 1 Kilogram Kolakas
  • 500 Gram tavuk veya kuzu eti
  • 1 adet limon
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • Sıvı Yağ
  • Su

Hazırlanışı:

  • Kolokaslarımızı soyuyoruz. Kolokas soymanın patates soymaya benzediğini söyleyebiliriz.
  • Kolakasları kesinlikle yıkamıyoruz. Bu kıvamını kaybetmesine sebep olacaktır. Bunun yerine temiz bir bez veya kağıt havlu ile siliyoruz.
  • Kolokasları çıtlatarak parçalara ayırıyoruz. (Bıçağın ucunu kolokasa saplayarak ayrılması için hafif güç uyguluyoruz)
  • Büyük bir tencerede 5 yemek kaşığı sıvı yağ ile etimizi pişirmeye başlıyoruz.
  • Etimiz suyunu saldıktan sonra suyunu çekene kadar pişirmeye devam ediyoruz.
  • Etimizi tencereden çıkarıp kenarda bekletiyoruz.
  • Etten kalan yağ dolu tencereye kolakaslarımızı atıyoruz ancak karıştırmıyoruz. Bunun yerine silkeleyerek kavuruyoruz. (Silkeleme tencereyi hafifçe yukarı aşağı çalkalama tekniğidir.)
  • Kolokaslarımız yumuşamaya başladığında salçamızı ilave ediyoruz.
  • Salçanın kokusu çıkmaya başladığında 1 litre su ve birer çay kaşığı tuz, karabiber ekleyerek kaynamaya bırakıyoruz.
  • Kaynama noktasına ulaşayan yemeğimize bir limonun suyunu sıkarak kısık ateşte pişiriyoruz.
  • 45 dakika kısık ateşte pişen yemeğimiz servise hazır olacaktır.

Bu yazımızda Kolakas’ın ne olduğu ve yemeğinin nasıl yapıldığını sizlerle paylaştık. Eğer bu yazıyı beğendiyseniz Molehiya: Yerel Kıbrıs Mutfağından Lezzetler makalemizi de beğeneceğinizi düşünüyoruz.