KKTC Vize İşlemleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dünya üzerindeki her ülke sınırlarından geçen kişilerin takip ve denetimini yapmaktadır. Bu takip ve denetim mekanizmasının en temel unsuru vizelerdir. Vize bir yabancının ülkeye giriş izni ve ülkede kalabileceği süreyi belirler. KKTC vize almanın görece kolay olduğu bir ülkedir. Ancak yine de vize işlemleri hakkında bilmeniz gereken pek çok şey vardır. Bu yüzden bu yazımızda KKTC’den vize almak için ne yapmalısınız ve KKTC’de vize türleri ve sürelerini paylaşıyoruz.

Kimler KKTC Vize Başvurusu Yapmalıdır?

Türkiye ve AB ülkesi vatandaşları Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne turistik vize ile giriş yapabilirler. Bu vize için kimlik kartları veya pasaportların ülkeye giriş esnasında ibrazı hariç bir başvuru yapılması gerekmemektedir.

Turistik vizelerin süresi maksimum 30 gündür. Vize süreniz dolmadan muhaceret birimlerine başvurarak bu süreyi toplam 90 güne kadar uzatabilirsiniz. 180 gün içerisinde bu vize türünden azami 90 gün yararlanabilirsiniz.

Bunun dışında Kuzey Kıbrıs’ın temsilcilikler aracılığı ile başvuru almadan vize vermediği ülkeler de bulunmaktadır. Bu ülkeler 2021 itibarı ile Suriye, Ermenistan ve Nijerya’dır. Bu üç ülkenin vatandaşlarının ülkelerinde bulunanan KKTC temsilciliklerine vize başvurusunda bulunmaları gerekir.

KKTC Vize Türleri ve Süreleri

KKTC TURİZM VİZESİ

Bu vize türü ülkeye kısa süreli turistik girişler için verilmektedir. Eğer ülkeye girişte turizm vizesi talep edilirse 30 gün süreyle vize verilmektedir. Fakat girişte rezervasyon belgeleri ibraz edilirse bu süre 90 güne kadar çıkabilmektedir.

KIBRIS STAJ, KURS, DEĞİŞİM PROGRAMI, HİZMET İÇİ EĞİTİM VİZESİ

KKTC’ye bu vizenin adında geçen sebeplerle giriş yapacaklara verilen vize türüdür. Belge ile kanıtlanması gereken bir vizedir ve süresi 90 gündür.

KUZEY KIBRIS ÇALIŞMA İZNİ VİZESİ

KKTC çalışma izni için ön izin başvurusu yapılmış kişilere verilen vize türüdür. Süresi 30 gündür. Bu süre zarfında çalışma izni işlemlerinin sonlandırılması gerekmektedir.

KKTC İŞ KURMA İZNİ VİZESİ

Süresi 30 gün olan bu vize türü iş kurma amacıyla ülkeye giriş yapacak kişilere verilmektedir. İş kuracak miktarda sermayenin ibraz edilmesi gerekmektedir.

KIBRIS İKAMET (OTURMA) İZNİ VİZESİ

Kıbrıs’ta 3 aydan fazla kalmak isteyen bireyler yasalara göre oturma izni almak zorundadır. Geçici ve daimi olmak üzere 2 farklı oturma izni bulunmaktadır. Geçici ikamet izni süresi en fazla 12 ay olacak şekilde verilmektedir. Aşağıda bazı sebepleri ve oturma izninin süresini inceleyebilirsiniz.

  • Aile ikamet izni başvurusu için vize 90 gündür.
  • Aile ikamet izni başvurusu için vize 90 gündür.
  • Öğrenci İkamet izni başvurusu için vize 90 gündür ve girişte ilgili eğitim kurumundan alınmış ön kayıt belgesi veya öğrenci kabul belgesi sunulması gerekmektedir.
  • Adli ve idari amaçlı vize süresi görev süresine bağlı olarak verilmektedir.
  • Bilimsel araştırma amaçlı vize araştırma süresini kapsayacak kadardır.
  • Ülkedeki üniversitelerden mezun olanlar için vize 30 gündür.

Ayrıca daimi oturma izni denilen bir ikamet vizesi daha bulunmaktadır. Daha fazla detaylı bilgiyi Kıbrıs vatandaşlığı sayfasından alabilirsiniz.

Kıbrıs’ta Ev Alana Oturma İzni Veriliyor mu?

Kıbrıs’ta ev alana oturma vizesi verilmektedir. İlk sene 3 yıl süresince geçerli oturma izni alabilir ve bu izni 3 sene sonrasında ise ikişer yıllık olacak şekilde uzatabilirsiniz.

Bunun dışında ev alana oturma iznini almak için bazı koşulları sağlamanız gerekmektedir. Örneğin satın alacağınız Kıbrıs satılık ev fiyatınının 125.000 € ve üzerinde olması gibi… Bunlarla birlikte diğer şartlaraKıbrıs’ta ev alana oturma izni sayfasından bakabilir veya sayfa altındaki iletişim butonu ile bize ulaşarak destek alabilirsiniz.