Birçok konutu gözden geçirdiniz ve satın almak istediğiniz gayrimenkule karar verdiniz. Peki daha sonra neler olacak? Önceki makalelerimizde Kıbrıs’ta gayrimenkul yatırımı konularında pek çok bilgi vermiştik. Bu makalede KKTC tapu devir işlemleri konusunu ele alacağız.
Tapunun Kontrolü
Tapu üzerinde yer alan ipotek, haciz vb. karar devre ve dolayısıyla satışa engel olan durumlardır. Bir gayrimenkulü satın almadan önce tapu üzerinde satışa engel bir durum olup olmadığı mutlaka kontrol edilir. Kıbrıs’ta satın alacağınız taşınmaz için diğer tapu devir işlemleri öncesinde mutlaka tapu kontrolünü gerçekleştirin. Bunun yanı sıra Kuzey Kıbrıs’ta üç farklı tapu türü bulunmaktadır. Detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz: Kıbrıs’ta Koçan Türü Nedir? Farkları Nelerdir?
Satış Sözleşmesinin Hazırlanması
Kıbrıs tapu devir işlemlerinin bir sonraki adımı sözleşmelerin hazırlanması süreci. Öncelikle satın almak istediğiniz gayrimenkulü detaylarıyla birlikte kayıt altına almak ve bu satışı resmi hale getirmeniz için satıcı ile aranızda bir satış sözleşmesi yapmanız gerekiyor. Satış sözleşmesi tarafların kimlik bilgileri, gayrimenkulün satış bedeli, özellikleri, ödeme şekli ve imzalardan oluşuyor.
Bundan sonraki süreç sözleşmenin yasal geçerliliğini sağlamak. Satış sözleşmesinin resmi hale gelmesi için 21 gün içerisinde bir Tapu Dairesi’nde tescil edilmesi gerekiyor. Satış bedelinin %0,5’i oranında ödeyeceğiniz Pul Vergisi ödedikten sonra sözleşmenizin tescil işlemlerini tamamlayabilirsiniz.
Yabancılar için Satın Alma İzni Başvurusu
Kıbrıs’ta yabancıların gayrimenkul alma süreci farklı bir izin gerektiriyor. Eğer yabancı ülke vatandaşıysanız sözleşmeniz hazır hale geldikten ve Tapu Dairesi’nde tescil ettirildikten sonra, sırada satın alma izniniz için başvuru süreci var. Bu süreci sizin adınıza yerel avukatlar yürütüyor. Vereceğiniz vekaletname, kimlik ve pasaport fotokopileri, polis sicil kaydı ve satın alma izin başvuru formu ile İçişleri Bakanlığı’na sizin adınıza avukatlar müracaat edebiliyor. Satın alma izin onayının çıkma süresi ortalama 2-3 ay arasında değişmektedir. Bir sonraki KKTC tapu devir işlemleri adımı ise gerekli vergi ve harçların ödenerek tapunun devri süreci.
Tapu Harçlarının Ödenmesi ve Tapunun Devri
Tüm izinler alındıktan sonra geriye sadece tapunun devri kalıyor. Ancak bunun öncesinde alıcı ve satıcılar tarafından satış nedeniyle ortaya çıkan vergi ve Kıbrıs tapu devir harçlarını ödemesi gerekiyor. İlgili vergi ve harçlar Tapu Dairesi’nde satış esnasında ödenebiliyor. Tapu devrinin yeni alıcı üzerine yapılması ve tapu evraklarının tamamlanmasıyla Kıbrıs tapu devir işlemleri tamamlanmış oluyor.
http://tapu.gov.ct.tr adresinden randevu işlemleri bölümüne girilerek devir ve ipotek işlemleri için online olarak veya internet kullanamayanlar için aşağıda verilen telefon numaraları üzerinden 08:00 – 12:00 saatleri arasında randevu başvurusu yapabiliyor.
Tapu devir işlemleri için randevu alınabilecek telefon numaraları:
- Lefkoşa: (0392) 228 36 56
- Girne: (0392) 815 21 78
- Gazimağusa: (0392) 366 56 31
- İskele: (0392) 371 26 57
- Güzelyurt: (0392) 714 52 24
Kıbrıs’ta konut alım satım süreci hakkında daha fazla bilgi almak veya tüm bu süreçleri sizin adınıza yürütmemizi isterseniz aşağıdaki iletişim formuna bilgilerinizi bırakabilirsiniz.