Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Covid-19 ile mücadelesinde rüştünü ispatlamış bir sağlık sistemine sahiptir. Sırf bu yüzden bile birçok yatırımcının ilgisini çekmiştir. Tabi buna bağlı olarak yabancı nüfusu da hızla artmaktadır. Ülkeye taşınmayı düşünen birçok dünya vatandaşının sorduğu sorulardan birisi de KKTC sağlık sigortasıdır. Bu sebeple Kıbrıs sağlık sistemi içerisinde sigortalanmanın nasıl olduğunu açıklayan bu yazıyı yazmaya karar verdik.
KKTC Sağlık Sigortası Türleri
KKTC sosyal bir devlettir ve ülke içerisinde iki tip sağlık sigortası bulunmaktadır. Bunlardan birincisi çalışan ve kendi işinin sahibi olanları kapsayan genel sağlık sigortasıdır. İkincisi ise acil sağlık sigortası olarak adlandırılan özel sigorta poliçeleridir.
Çalışanları kapsayan sigorta türü brüt maaşlarından yapılan kesinti ile karşılanır. Bu kesinti sigortalıdan %2, işverenden %2, devlet katkısı %2 olarak hesaplanmaktadır. Bunun yanı sıra kendi hesabına çalışanlar ödedikleri tutar %4, devlet katkısı olarak %2 her halükarda toplamda %6’lık bir prim ödemesi yapılmaktadır. Kıbrıs sağlık sigortası ödemeleri bu şekilde yapılmaktadır.
Bir diğer sigorta türü ise acil sağlık sigortasıdır. Pek çok acil durum tedavilerini karşılayan bu sigorta türleri kişinin yaşına özel fiyatlandırmalara tabidir.
KKTC Sağlık Sigortası Zorunlu Mu?
Elbette, KKTC’de sağlık sigortası yaptırmak yasal bir zorunluluk değildir. Sigortasız olarak da ikamet edebilir ve işlerinizi yürütebilirsiniz. Fakat sizin veya ailenizden birisinin hastalanması durumunda, devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde tam ücret ödemek zorunda kalırsınız.
Ancak üzülmenize gerek yok. KKTC devlet hastaneleri her türlü imkan ve ekipmana sahip olmasının yanı sıra ABD hastaneleri gibi astronomik ücretler talep etmemektedir.
KKTC’de Sağlık Hizmetleri Pahalı mı?
Ücretsiz olarak ülke içerisindeki herkesin aşılanmasını sağlayan KKTC sağlık sigortası olmayanların korkması gereken bir ülke değildir. Kuzey Kıbrıs’ta devlet hastaneleri sigortasız kişiler için çok pahalı değildir. Muayene ücreti 15 TL, günlük oda ücreti 15 – 50 TL, ameliyat ücreti ise büyüklüğüne göre 250 – 2000 TL arasında değişmektedir. Elbette, özel hastanelerin talep edecekleri ücret daha yüksek olacaktır.
Bu makalemizde KKTC sağlık sigortası ve sağlık hizmetlerinden bahsettik. Eğer bu yazıyı beğendiyseniz Kıbrıs Sağlık Hizmetleri konusunun da ilginizi çekeceğini düşünüyoruz.