Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti korona virüs mücadelesi kapsamında bireylerin aşı ve test durumlarını dijital ortama taşıyor. Bireylerin aşı kartını almasını sağlayan bu uygulama aynı zamanda işletmelerin de aşı durumunu kontrol etmesini de sağlıyor. Bu makalede AdaPass olarak duyurulan bu uygulama ne zaman başlıyor? Diğer özellikleri neler ve nasıl alınır konuları üzerinde duracağız.
ADAPASS BAŞVURULARI BU SİTE ÜZERİNDEN YAPILMAMAKTADIR.
ADAPASS BAŞVURUSU YAPMAK İÇİN TIKLAYIN
KKTC Sağlık Bakanlığı, Yakın bir zamanda COVID-19 ile mücadele için yeni tedbirler hayata geçirildi. Bunlardan birisi de belirli mekanlara ve etkinliklere giderken uygulanacak olan AdaPass sistemi. Bu yeni sistem QR kodlu aşı belgesi üreten bir platform ile hayata geçirildi.
AdaPass nedir?
AdaPass, Kuzey Kıbrıs’ta uygulamaya giren bir aşı kartı uygulamasıdır. Birçok ülkede aşı belgesi ve aşı pasaportu olarak da bilinen bu uygulama üzerinden aşı belgenizi sorgulayabilir ve QR kodlu aşı kimliği alabilirsiniz.
KKTC aşı kimliği üzerinde kimlik bilgileriniz, vurulduğunuz aşının adı, aşı dozları ve uygulanma tarihlerinin yanı sıra bir de QR kod bulunmaktadır. Bu QR kod ile birlikte sizde aşı kartı istenen işletmeler, aşı durumunuzu görüntüleyebilmektedir.
AdaPass Nasıl Alınır? Kimler Alabilir?
KKTC aşı kimliği almanız için sizden kimlik ya da pasaport numaranız, adınız, soyadınız ve doğum tarihiniz istenmektedir. Bu bilgileri girerek aşı kartınızı sorgulayabilir ve alabilirsiniz. AdaPass’inizi almak için AdaPass websitesinde yer alan adımları takip edebilirsiniz. AdaPass’i KKTC’de ikamet eden ve aşı olmuş kişiler alabiliyor. QR kodlu AdaPass’inizi bir işletmeye girerken veya KKTC’ye yapacağınız giriş çıkışlarda kullanabilirsiniz.
Kıbrıs’taki İşletmeler AdaPass’ı Nasıl Kullanacak?
Kıbrıs’taki işletmeler de uygulama sayesinde kişilerin aşı kartları üzerindeki QR kodları sorgulatabiliyor. İşletmeye gelen kişinin aşı olup olmadığını, kaç doz olduğunu ve hangi aşıyı olduğunu görebilecek. Ancak işletmelerin bunu yapabilmesi için öncelikle AdaPass websitesinden kendi hesaplarını oluşturmaları gerekiyor. Kayıt yaptırması gereken başlıca yerler arasında kafe, restoran, market, berber, kuaför, güzellik salonları, bar, sinema ve tiyatro salonları, oteller ve ibadethaneler bulunuyor. KKTC Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre bu yerlerin uygulamayı kullanabilmesi için 20 Ağustos’a kadar uygulama için kayıt yaptırması gerektiği ifade edildi.
Kıbrıs’ta güncel COVID-19 önlemleri için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz: KKTC’de Güncel COVID-19 Önlemleri: Karantina ve Seyahat Süreçleri