Kuzey Kıbrıs’ta gezilmesi gereken yerler listesi yapmaya kalktığınızda liste oldukça uzayıp gider. Ancak biz bu makalede popüler olan yerlerin yanında sıklıkla göz ardı edilen ve Kıbrıs’ta mutlaka görmeniz gereken yerlerin listesini bulacaksınız. Kıbrıs’ta gezilecek yerler için not almaya başlayın!
Kuzey Kıbrıs, Akdeniz’in ortasında yer alması nedeniyle tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış önemli bir toprak parçası. Avrupa, Afrika, Asya’dan denize açılan kaşiflerin ‘durağı’ olan bu ada, konumu itibariyle bir çok medeniyetin gözdesi olmuş ve bu medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Yeni Taş Devri’nden günümüze kadar insanların yaşadığı Kıbrıs, sırasıyla Antik Mısır medeniyeti, Hitit medeniyeti, Asur medeniyeti, İran-Pers medeniyeti, Eski Yunan ve Roma medeniyetlerinin ardından Yakın Çağ sonrası İngiliz ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapmış çok kültürlü ve zengin bir tarihi arka plana sahiptir.
Çok kültürlü yapısı nedeniyle birçok milletin KTTC hakkında efsaneleri ve mitleri bulunuyor. Bu efsane ve mitlerin yaşandığı antik kentlerin yanı sıra günümüz turizmin cazibe alanları olan tatil beldeleri, renkli ve eğlenceli gece hayatı, sahilleri ve yemek kültürü ile Kıbrıs’ta gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında yer alması gereken coğrafyalardan biri olma özelliğini taşıyor.
Kıbrıs’ta gezilecek yerler için oldukça fazla seçenek bulunuyor
Muhteşem sahilleri ve her mevsim tadını çıkarabileceğiniz denizi ile Kıbrıs, hala keşfetmeyenler için Akdeniz’in ortasında bekleyen cennet niteliğinde. Kuzey Kıbrıs gezi rehberinizde mutlaka olması gereken yerlerden bazıları şöyle:
Venedik Sütunu
Venedikliler tarafından 1550’de dikilen, 6 m yüksekliğinde, alt tarafında 6 İtalyan ailesinin armaları bulunan ve tek kurşuni renkte bir granit olan sütunun Salamis’teki bir mabetten getirildiği düşünülüyor. Lefkoşa’da gezilmesi gereken yerler için buradaki makaleye göz atmanızda fayda var: Lefkoşa’da Gezilecek Yerler
Girne Kapısı (Kyrenia Gate)
Venediklilerin yaptığı üç kapıdan biri olan Girne Kapısı, 1567 yılında inşa edilmiştir. Kıbrıs’ın tarihi değerleri arasındadır. Venedikliler tarafından yapılan az sayıda yapılar arasında yer alıyor. Girne’de gezilmesi gereken yerler için buradaki makaleye göz atmanızı tavsiye ederiz:
Selimiye Camii (St. Sophia Katedrali)
Adadaki en önemli gotik eserlerden biridir. Latin Başpiskoposu Eustorge de Montaigu tarafından 1208 yılında yapımına başlanmış olup, Orta Çağ Fransız mimarisinin çok güzel bir örneğidir. 1571’de Osmanlı Devleti’nin Kıbrıs’ı fethiyle birlikte, Kıbrıs’ın en büyük camisine dönüştürülmüştür.
Girne Kalesi ve Zindanları
7. yüzyılda, Arap-İslam akınlarına karşı kentin korunması için inşa edilen bu yapı Bizans, Lüzinyan, Venedik, Osmanlı-Türk ve İngiliz medeniyetlerinden izler taşıyor. Kaledeki gizemli yerlerden biri de Lüzinyan dönemine ait zindanlar. Zindanlarda, Orta Çağ’da insanlara yapılan acımasız işkenceler heykellerle canlandırılıyor. Girne’de gezilmesi gereken yerler için buradaki makale size yardımcı olabilir: Girne Rehberi
Bellapais Manastırı
Beşparmak dağlarının yamacında 12. yüzyılda Roma döneminde inşa edilen ve gotik sanatın bir şaheseri olarak nitelendirilen bu yapı, sahillerin tümüne hükmeder. Yapı ayrıca Gotik sanatın önemli bir esri olmanın yanı sıra kusursuz bir örneği olarak da bilinir.
St. Hilarion Kalesi
Beşparmak Dağları üzerinde kurulan üç kaleden biri olan bu bin yıllık kale Beş Parmak Dağları’nı ve onun kuzeyinde yer alır. Kalenin kesin yapılma tarihi bilinmemekle birlikte. Deniz seviyesinden 700 metre yüksekte sarp iki tepe üzerinde yer alan bu kalenin M.S. 11. yüzyılda Bizanslar tarafından gözetleme kulesi olarak yapıldığı sanılmaktadır.
St. Barnabas Manastırı
M.S. 477 yılında inşa edilen bu eşşiz yapı, Kıbrıs’ın koruyucu azizi olarak bilinen St. Barnabas’a adına yaptırılmıştır. Şu anda müze olarak kullanılan bu bu manastırda, tarihi MS. 7. yüzyıla dayanan ve günümüzde büyüleyici Kıbrıs eserlerinden oluşan bir koleksiyonu ve azizin mezarına ev sahipliği yapan bir şapel bulunmaktadır.
Kertikli Hamamı
Osmanlı döneminde yapılan bu 400 yıllık hamam, içine girdiğinizde size tarihte yolculuk yaptıran bir mimariye sahiptir.
Salamis Harabeleri
Dünya tarihinin unutulmaz savaşları arasında yer alan Truva Savaşı’nın da etkisinin bulunduğu bu harabeler, Truva Savaşı’nda yer alan Tekfros’un silah arkadaşları ile bu savaşta esir düşen çok sayıda insanı yanına alarak Kıbrıs’a gelmesiyle birlikte inşa edilir. Gazimağusa şehrinin kuzeyinde yer alan, bu antik kent, 19. yüzyılın sonlarında, ağaçlar ve toprak tabakasıyla örtülmüş bir halde keşfedilmiştir.
Othello Kalesi
14. yüzyılda inşa edilen Othello Kalesi, Mağusa kentinin girişini temsil ediyordu. 6 yüzyıl önce Kıbrıs Krallığı’nı yöneten Lüzinyanlar tarafındaninşa edilen kale hendek savunması nedeniyle ‘Geçilmez kale’ olarak da anılıyor. Gazimağusa’da yer alan diğer önemli yerler için bu makaleyi okuyabilirsiniz: Gazimağusa Rehberi
Aziz (St) Mamas Kilisesi
Bizans döneminde Kıbrıs’ın tanınmış azizlerinden olan Aziz Mamas için yaptırılan bu kilise, ilk yapıldığı dönem itibariyle gotik mimarının örneklerinden biri olmuştur.
Venedik Kraliyet Sarayı
13. yüzyılda saray olarak inşa edilen ve 14. yüzyıl sonlarına kadar krallara hizmet veren saray, geçirdiği depremler sırasında yaşadığı yıkımın ardından tekrar yenilenerek İtalyan Rönesans’ının gotik özellikleriyle 16. yüzyılda yeniden krallara hizmet vermeye başlamıştır.
Kuzey Kıbrıs’ta gezilecek yerler için ziyaret ettiğiniz her kentte, daha fazla gezmenizi ve keşfetmenizi, ülkenin kültürel zenginlikleri ve tarihi hafızası ile buluşmanızı sağlayabilecek farklı bir Kıbrıs gezi rehberi bulabilirsiniz.
Antik Mısır medeniyetinden Hitit medeniyetine, Asur medeniyetinden Roma ve Osmanlı medeniyetine kadar insanlık tarihinin bu önemli durağında, bir sahilde denize karşı oturup güneşin batışını izlerken Kıbrıs gezi notları tutmayı unutmayın. Akdeniz’in doğusunda uzanan bu tarihi adada denizi izleyerek güne başlayabilir, dünyaca ünlü sahillerinde denizin tadını çıkarabilirsiniz. Yine uçsuz bucaksız denizin ardında batan güneşi izlerken güne veda edip hareketli Kıbrıs gece hayatında eğlenebilirsiniz.
Yaz veya kış fark etmeksizin tatil yapılabilecek bu adayı doyasıya gezdikten sonra kendinize “Neden burada yaşamıyorum?” sorusunu sorup kendinizi Kıbrıs satılık villa veya Kıbrıs ev fiyatlarını araştırırken bulabilirsiniz . Üç kıtanın ortasında yer alan Akdeniz’in gözbebeği Kıbrıs, her mevsim denizin tadının çıkarılabileceği, farklı medeniyetlerin tarihine yolculuk yapılabilecek bir adanın yanı sıra, isteyenler için yeni bir yaşam alanı veya yatırım aracına da dönüşebilir.