Kıbrıs’ta Evini Kiraya Vermek İsteyenler için 5 Önemli Tavsiye

Kuzey Kıbrıs’ta gayrimenkul yatırımı yaparak kazanç sağlamak isteyen yatırımcılar evini kiralamayı tercih ediyor. Kıbrıs’ta evini kiraya vermek, döviz üzerinden kira getirisi imkanı sağlaması ve yıl genelinde kiralama talebi olması nedeniyle oldukça kazançlı. Peki konutunu kiralamak ve gelir elde etmek isteyenler nelere dikkat etmeli? Bu makale, KKTC’de konutunu kiralayarak gelir elde etmek isteyen yatırımcılara tavsiyeler veriyor.

Evini kiraya vermek, düzenli gelir elde etmek isteyen emlak yatırımcılarının başvurduğu ilk yöntemlerden biridir. Üniversite öğrenci sayısının fazla olması ve yıl boyunca 1 milyon üzerinde turist ağırlaması nedeniyle KKTC’de kiralama talebi yüksektir. Kıbrıs’ta kiralama amacıyla ev almak mantıklı mı makalesinde kiralayarak gelir elde etmenin mantığı üzerinde durmuştuk. Dilerseniz o sayfaya göz atabilirsiniz.

Kıbrıs’ta Evini Kiraya Vermek İsteyenlerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Kira getirisi amacıyla Kuzey Kıbrıs’tan ev almak emlak yatırımcıları tarafından sıklıkla tercih ediliyor. 8-12 yıl arasında değişen amortisman süresi nedeniyle KKTC çok önemli bir gelir avantajı sağlıyor. Kıbrıs’ta evini kiraya vermek, gelir elde etmek isteyen konut sahiplerinin tercih ettiği yöntemlerin başında gelir. Ancak doğru bir kiralama yapılmadığı takdirde bu süreç zararla sonuçlanır. Peki konut kiralamasının iyi bir getiriyle ve sorunsuz olarak devam etmesi için neler yapılması gerekir?

1- Konutun Bakımlarını Yapın

KKTC’de her geçen gün yeni emlak projeleri hayata geçiriliyor. Kiralık konut piyasasına yön veren bu konutlar, aynı zamanda kira bedelinin de yüksek olduğu gayrimenkullerdir. Ev kiralamak isteyenler her zaman yeni ve bakım gerektirmeyen konutları tercih eder.

Kıbrıs’ta evini kiraya vermek istiyorsanız ve konutunuzun inşa yılı eskiyse bakım/yenileme gerektiren bölümleri mutlaka gözden geçirin.

Ayrıca evin içerisinde yer alan demirbaşlardan mülk sahibi sorumludur. Kiralama dönemi içinde bozulacak bir pencere, klima vb. konut demirbaşları mülk sahibinin sorumluluğundadır. Böyle bir durum yaşanması ve kiracının karşılaması durumunda bu masraflar kira bedeline yansıtılır. Bu durumda kira getiriniz sabit olmayacaktır.

Sonuç olarak bakımı yapılmış veya yenilenmiş konutlar her zaman daha yüksek kira geliri elde etmenizi sağlar. Konutunuzu ve içinde yer alanları mutlaka gözden geçirin.

2- Kira Bedelini Belirleyin

Kira bedelini belirleyen unsurların başında konutun türü, bulunduğu lokasyon, büyüklüğü ve diğer olanakları gelmektedir. Piyasanın üzerinde kira fiyatı belirlemeniz evinizin uzun süre boş kalmasına neden olur ve size hem zaman hem de para kaybettirir. Düşük bir fiyat belirlemeniz durumundaysa orta ve uzun vadede beklediğiniz kazancı alamayabilirsiniz.

Kıbrıs’ta evini kiraya vermek isteyenlerdenseniz öncelikle aynı bölge içerisindeki kiralık ev fiyatlarını araştırın. Aynı lokasyonda, eş değer büyüklükte ve benzer olanaklara sahip konutlar en iyi kira fiyatını belirlemeniz için size yardımcı olacaktır.

3- Kiralık İlanı Verirken Kaliteli Fotoğraflar Çekin

Kıbrıs kiralık ev araştırması yapanlar, kiralanan konutu fiziki olarak görmeden önce emlak ilanındaki fotoğraflar üzerinden değerlendiriyor. Bu nedenle emlak alıcılarını fotoğraflar ile ikna etmeyi hedeflemeniz oldukça önemli. Fotoğraflarda karanlık veya bakımsız görünen bir konutu kiralamayı istemez. Kıbrıs’ta evini kiraya vermek isteyenlerin ilandaki detaylar kadar ilan fotoğraflarına önem vermesi gerekir.

İlan fotoğrafları çekerken evin aydınlık ve temiz görünmesini sağlamanız oldukça önemlidir. Ayrıca kiralık ilanı verirken mutlaka evin tüm detaylarını görsellerle desteklemeyi hedefleyin. İlan fotoğrafı çekmeyi bilmiyorsanız İlan Fotoğrafı Çekmenin Püf Noktaları ve Fotoğraf Tavsiyeleri makalesine göz atabilirsiniz.

4- Detaylı Bir Kira Sözleşmesi Hazırlayın

Kira sözleşmesi hem gayrimenkul sahibinin hem de kiracıların haklarını koruyan yazılı bir metindir. Kıbrıs’ta evini kiraya vermek ancak zarar yaşamamak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli adımlardan biridir.

Günümüzde hazır olan kira kontratları mevcuttur ancak bu sözleşmeleri gözden geçirmenizi tavsiye ederiz. Kira sözleşmesi hazırlarken mutlaka kiracının ad, soyad, kimlik numarası gibi temel bilgilerinin yer aldığından emin olun. Eğer yabancı uyruklu bir kiracıysa pasaport bilgilerinin sözleşmede yer almasını sağlayın. Ayrıca kiralanan konutun lokasyonu, kira bedeli, depozito miktarı, yıllık kira artış oranı, kira ödeme tarihleri gibi detaylara mutlaka yer verin. Kiralanan konut eşyalıysa bu eşyaların neler olduğunu, ne şekilde teslim edildiğini belirtin.

Tarafları hukuki olarak koruyan kira sözleşmesi, yasal olarak en etkili belgedir. Kira sözleşmesi hazırlarken gayrimenkul danışmanınızdan veya bir avukattan destek alabilir veya dilerseniz Kıbrıs’ta Kira Sözleşmesi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim? makalesine de göz atabilirsiniz.

5- Kiracınızı İyi Tanıyın

Kıbrıs’ta evini kiraya vermek isteyen gayrimenkul sahibiyseniz kiracınızı tanımanız sizin için faydalıdır. Aylık belgelenebilir bir geliri olup olmadığını öğrenin. Kiracınız her ne kadar düzenli ödeme yapmak zorunda olsa da bazı durumlarda sorunlar yaşanabilmektedir. Ödemesini düzensiz yapan veya hiç yapmayan bir kiracının tahliye edilmesi size hem zaman hem de para kaybettirir. Her ne kadar ödenmemiş tutarları hukuki yollarla alma imkanınız olsa da bu uzun bir süreç anlamına gelmektedir.

Kiracınızı tanırken dikkat etmeniz en önemli şey onun hayatına müdahil olmak ve yakından tanımak arasındaki farklılıktır. Sürekli olarak kişisel yaşamına dair sorular sormanız doğru bir yaklaşım olmayacaktır.

Kıbrıs’ta kiralama amacıyla konut almak ve kira geliri elde etmek için sayfa altındaki iletişim butonu aracılığıyla bize ulaşın.