Doğu Akdeniz’in incisi olan Kıbrıs, doğa ile iç içe yaşamak isteyenlerin ilgisini her geçen gün daha fazla çekiyor. Kıbrıs’a taşınmak ve burada yaşamak isteyenlerin sayısındaki artışa bağlı olarak Kıbrıs’tan ev almak isteyen yabancı uyruklu vatandaşların sayısı da artıyor. Bu artış beraberinde Kıbrıs’ta ev alana oturma izni veriliyor mu? sorusunu beraberinde getirmiştir. Evet, Kıbrıs’ta ev sahibi olmak oturma izni almakta büyük kolaylıklar sağlıyor.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları KKTC’den ev alabilir mi? Şartları nelerdir? hakkında bilgi almak için bu makaleye göz atın: TC Vatandaşı Kıbrıs’ta Ev Alabilir mi?
KKTC’de oturma izni farklı şekillerde verilebilir. Almak istediğiniz oturma izni türüne göre de farklı şartlar mevcuttur. Kıbrıs’ta satın aldığınız evin tapu devrinden sonra geçici oturma izni alıp belirli bir süre sonrasında daimi oturma izni hakkına sahip olursunuz.
KKTC’de Oturma İzni Çeşitleri
Kuzey Kıbrıs’a gelip burada 3 aydan fazla kalmak isteyenler oturma izni almak zorundadır. Kıbrıs’ta şartlar dahilinde alınabilecek iki tür oturma izni vardır. Bunlardan birincisi, geçici oturma izni iken diğeri daimi oturma iznidir.
Kuzey Kıbrıs Geçici Oturma İzni Alma Şartları
KKTC yasaları dahilinde Kıbrıs geçici oturma izni en fazla 1 yıllık olarak verilmektedir. İstenildiği takdirde süre bitiminde 1 yıl daha uzatılabilmektedir. Bu şekilde 5 yıl üst üste geçici oturma izni alanlar, bu sürenin sonunda Kıbrıs’ta daimi oturma iznine başvurabilmektedir. Kıbrıs’ta ev alana oturma izni, daimi oturma izni sağlar.
Geçici oturma izni aynı zamanda çalışma izni yerine de geçmektedir. Kıbrıs’ta geçici oturma izni almak isteyenlerden aşağıdaki belgeler istenmektedir;
Kuzey Kıbrıs Geçici Oturma İzni için Gereken Belgeler
- Geçici oturma izni başvuru belgesi
- Pasaport fotokopisi
- Oturacağınız yerin yerel yönetiminden alınmış ikamet belgesi
- Kıbrıs’ta yaşamınızı sağlayacak yeterli gelire sahip olduğunuzu gösteren belgeler
- Sağlık raporu
- Banka hesabı açılması ve içerisinde bir miktar para bulunması
Kıbrıs’ta ev alana oturma izni daimi oturma izni alarak mümkündür. Bunun için de belirli şartlar bulunmaktadır.
Kuzey Kıbrıs’ta Daimi Oturma İzni Alma Şartları
Kuzey Kıbrıs’ta daimi oturma izni almaya hak kazananlar şu şekilde gruplanmıştır ;
- Çalışma izni veya iş kurma izni alanlar
- KKTC’de ev satın alanlar
- KKTC’de doğan ya da reşit olmadan önce hak kazanan çocuklar
- Evlilikten dolayı hak kazananlar
Yukarıdaki gruplandırmadan da anlaşılacağı üzere Kıbrıs’ta ev alana oturma izni hakkı sağlanıyor ancak bu durum yasalarca bazı kurallara bağlanmış durumda.
Kıbrıs’ta Ev Alana Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Kıbrıs’ta yaşamak isteyen kişiler buradan bir mülk satın alıp, gelirlerini belgeledikten sonra öncelikle en az 5 yıl yasal ve kesintisiz olarak ikamet etmelidir. Gerekli şartları sağladıktan sonra Muhaceret Dairesi Müdürlüğü tarafından KKTC daimi oturma izni verilmektedir.
Kıbrıs’ta Ev Alana Oturma İzni Şartları Nelerdir?
- 5 yıl boyunca her yıl yenilenmesi kaydıyla geçici oturma iznine sahip olmak
- Kuzey Kıbrıs’ta yaşanılan süre boyunca kendisinin ve ailesinin geçimini sağlayacak gelire sahip olmak
- Kıbrıs satılık ev değerinin en az 125.000 € olması gerekir
- Kamu sağlığını riske atacak bulaşıcı bir hastalığa sahip olmamak
- Herhangi bir ülkede yüz kızartıcı suçlardan birinden hüküm giymemiş olmak
- Geçici oturma izninin devam ettiği 5 yıl boyunca her yıl 80 günden fazla yurt dışında kalmamış olmak
Kuzey Kıbrıs’tan ev satın alan kişilere geçici oturma izni sürecinde ilk 3 yıl yıllık olarak, 3 yıldan sonra 2’şer yıllık olacak şekilde geçici oturma izni verilebilmektedir. Eğer alınan ev hisseli tapuya sahip ise tek bir kişi bu tapuya ait oturma izni hakkından faydalanabilmektedir.Evin sözleşme ile alınması durumunda sözleşmedeki bedelin en az üçte birinin ödenmiş olması gerekmektedir. Ayrıca taşınmaz malın başvuran adına tapu koçanı bulunması halinde, aylık en az üç asgari ücret tutarında gelir sahibi olması; taşınmaz malın ödemeleri devam eden bir sözleşme ile alınmış olması halinde, sözleşmedeki aylık taksit tutarına ilaveten aylık en az üç asgari ücret tutarında gelir sahibi olması gerekir.
KKTC’de çalışma izni hakkında merak ettiğiniz her şey burada: Kuzey Kıbrıs Çalışma İzni Nasıl Alınır?
Kıbrıs’ta ev alana oturma izni şartları birçok ülkeye göre oldukça kolaydır. KKTC’de yaşamak ve buradan bir ev alarak oturma iznine sahip olmak istiyorsanız sayfa altında yer alan iletişim butonu aracılığıyla bizimle iletişime geçebilirsiniz.