Tüm dünyada arabalar konusunda yerleşmiş bazı yanlış bilgiler ve önyargılar bulunmakta, bunların çoğunun Kıbrıs’ta da geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Türkiye’de ve dünyadaki davranışların dışında kalan bazı istisnalar da olabiliyor. Kıbrıs’ta araba alırken dikkat edilecek noktalar; aracın genel durum değerlendirmesi, Kuzey Kıbrıs’taki Yol Vergileri (Seyrüsefer) ve KKTC’deki tüketici tercihleri olarak 3 ana başlık altında incelenebilir. Kıbrıs’ta araç almak isteyenlere önemli bilgiler vereceğiz.
Aracın Genel Durum Değerlendirmesi
Aracı İyi Bir Servise Götürmek
Kıbrıs’ta araba almak istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey, aracı sanayide güvendiğiniz iyi bir servise götürmektir. Kıbrıs araba servisi bakımından bazı sebeplerden dolayı Türkiye ve diğer ülkelerdeki seviyede olmasa da işini iyi bilen ustalar mevcuttur. Öncelikle servisteki ustaların gerçekleştireceği denetimler sonrasında aracın mekanik aksamında herhangi bir sorun olup olmadığından emin olmanız gerekmektedir. Daha sonra aracı bir lastikçi veya rot balans ustasına götürerek alt mekaniğinde de sorun olmadığını teyit etmeli, eğer herhangi bir sorun varsa da bunu aracı almadan önce öğrenmelisiniz. Kıbrıs’ta araba alırken dikkat edilecek noktalar listenize bunu da dahil edebilirsiniz.
Araç Ruhsatı (Koçan)
Aracı iyi bir servise götürüp tüm durumunu detaylı bir şekilde öğrendikten sonra ilgili KKTC Vergi Dairesi’ne giderek aracın ruhsatının (koçanın) herhangi bir vergi borcu olmadığını kontrol etmeniz gerekmekte. Vergi (Seyrüsefer) borcu ödenmeyen araçlar sonradan ceza ücretleriyle karşılaşabilir ya da tamamen trafik kaydından düşebilir. Bu sebeple, özellikle alacağınız 5 yaş üstü araçlar için vergi borcu olup olmadığını öğrendiğinizden emin olun. Kıbrıs’ta araç almak istiyorsanız mutlaka vergi borcunu sorgulayın.
Araç Muayenesi
Kıbrıs ikinci el araç piyasasında, araç muayenesi de bazı sürücüler tarafından göz ardı edilen faktörlerden olabiliyor. Ancak KKTC’de aracınızın muayenesi olmadan yola çıkış izni olan Seyrüsefer Belgesi’ni de alma şansınız yoktur. Dolayısıyla, alacağınız aracın muayene tarihini kontrol ederek süresi geçmediğini teyit etmelisiniz.
Servis Geçmişi
KKTC araç servisleri Türkiye ve diğer ülkelerdeki servislere göre daha az resmi evrakla ve prosedürle çalışabilmekte. Bunun arkasında birçok büyük araç markasının KKTC’ye uygulanan marka ve ticaret ambargoları sebebiyle resmi bayiliklerini açmayarak Kıbrıs’a resmi bir şekilde araç getirmemesi bulunmaktadır. Bu sebeple, Kuzey Kıbrıs’ta araba almak noktasında düşündüğünüz ikinci el bir aracın servis geçmişini bulmanız zor olabilir. Ancak aracının bakımına dikkat eden bazı sürücüler servis belgelerini saklamaktadır.
Hasar Kaydı Durumu
Kıbrıs araç fiyatları için belirleyici faktörlerden birisi de aracın önceden kaza yapıp yapmadığıdır. Elbette ki Kıbrıs’ta araba almak istediğinizde kazalı araç almayı da tercih edebilirsiniz ancak burada önemli olan nokta, kaza sonrasında aracın tamir sürecinin ne kadar iyi bir şekilde yürütüldüğüdür. Araç tamir edilirken güvenlikten ve mekanik aksamların işleyişinden taviz verilmediyse, kısmen daha uygun fiyatı da göz önünde bulundurularak kaza yapmış ve tamir görmüş bir aracı almayı da tercih edebilirsiniz. Bu noktada alacağınız aracın hasar durumunu sorgulamak için KKTC Polis Genel Müdürlüğü raporlarını veya KKTC Sigorta Bilgi Merkezi’ne üye sigorta kuruluşlarından birinin veritabanından yararlanabilirsiniz : http://www.polis.gov.ct.tr/.
Kıbrıs’ta araba alırken dikkat edilecek noktalar konusunda bir diğer hususu bilmenizde fayda var. Araç kazaları her zaman kayda geçirilmeyebilmekte, bu sebeple kayıtlarda bir hasar görünmese bile yine sanayide iyi bir ustaya aracı göstermenizde fayda var. Aracın hasarlı olması durumunda tamir işleminin sigorta şirketi tarafından yaptırılması her zaman daha avantajlıdır. Araç sahipleri sigortayı karıştırmadan tamir sürecini yürütmek istediğinde fiyatta indirim alabilmek için bazı noktalardan ödün verebilmektedir. Ancak sigorta şirketleri tarafından yürütülen tamir süreçlerinde, aracın sürüşe tekrar uygun hale geldiğine dair güven sözü verildiği için tamir sürecinden herhangi bir ödün verilememektedir. Çünkü, aracın gelecekte yapacağı herhangi bir kazada güvenlik aksamları çalışmazsa sigorta şirketi sorumlu tutulabilmektedir. Dolayısıyla, kazalı bir araç alacaksanız tamir sürecinin sigorta şirketinde kayıt altına alındığından emin olun.
KKTC’de araç seçenekleri de oldukça yaygındır. Günlük, haftalık, aylık ve yıllık kiralama yolunu da tercih edebilirsiniz. Kıbrıs’ta araba kiralama seçenekleri için bu sayfaya göz atın: Kıbrıs Araç Kiralama Seçenekleri ve Avantajları Nelerdir?
Vergi (Seyrüsefer) Konusunda Dikkat Edilecek Noktalar
Motor Hacmi
Kuzey Kıbrıs’ta arabalar ve benzin ve dizel yakıtlar başka yerlere göre kısmen daha ucuz olsa da, yakıt ekonomisi halen birçok için önemli bir faktör. KKTC genel yapısıyla çok dağlık alan, tepe, ve rampa yollara sahip değil. Bu sebeple, dünya standartlarında küçük sayılabilecek 1.0 litre – 1.3 litre arası motor hacimleri Kıbrıs’ta birçok kişi için yeterli olabiliyor. Dolayısıyla, 1.6 litreden daha büyük motorlu bir araç aldığınızda yakıt masrafınız boşuna yükselebilir. Bunun yanında, aracı satmak istediğinizde de birçok kişi büyük motoru bir dezavantaj olarak algılayacağından dolayı satış noktasında da değer kaybı yaşayabilirsiniz.
Kıbrıs’ta araba alırken dikkat edilecek noktalar konularına ek olarak, vergilendirme noktasında da büyük motor hacmine sahip araçlar her zaman daha fazla vergilendirileceği için yıllık yol vergisi (seyrüsefer) masrafınız da daha yüksek olacaktır.
Kolay satılabilir ve günlük şehir içi yolculuklarda kullanacağınız bir araba alacaksanız, 1.3 litre motor hacminden daha büyük bir araba almamanız avantajınıza olacaktır.
Ağırlık
Ağırlık da motor hacmi gibi hem yakıt masrafınızı hem de yol verginizi etkileyen bir faktördür. Günümüzde birçok araç teknolojik anlamda farklı opsiyonlar sunmaktadır. Ancak bu opsiyonların eklenmeye başlamasıyla aracın ağırlığı da artmaktadır. Artan ağırlık sonucunda, aracınızın yakıt masrafı da yükselmektedir.
Vergi bakımından ise, KKTC’de her araç motor hacmine ek olarak ağırlığına göre de dilimlere ayrılmış ve buna bağlı vergilendirilmiştir. Motor hacminiz küçük olsa bile ağırlığı yüksek bir arabayla yol verginiz gereğinden yüksek çıkabilir. Bu sebeple, araç alırken ağırlığının 1200 kiloyu geçmemesine dikkat edebilirsiniz.
Kıbrıs’ta araba almak zorunda değilsiniz! Kendi aracınızı getirmek istiyorsanız ya da farklı bir ülkeden araç getirtmek istiyorsanız buradaki yazımıza da göz atabilirsiniz: Kıbrıs’ta Araba Almak ve KKTC’ye Araç Getirmek
Kıbrıs’ta Araç Almak için Seçenekleriniz
Renk
KKTC tam anlamıyla bir güneş ülkesidir, 365 günlük yılın 320 günü güneşli hava görebilirsiniz. Özellikle yaz aylarında güneşin etkisini daha da artırmasıyla birlikte sıcaklıkların yer yer 45-50 dereceye kadar çıktığına rastlanabilmektedir. Dolayısıyla, siyah, kahverengi, koyu lacivert gibi güneşte kaldığında çok ısınan koyu araç renkleri Kıbrıs’ta çok tercih edilmemektedir. Yazları sıcaklığın artmasıyla birlikte bu araçlar sadece ısınmakla kalmaz, etraftaki rüzgarlı havayla çok çabuk tozlanabilir. Tüm bunların önüne geçmek için Beyaz, gri gibi güneş ışınlarını daha az emen renklerde araçlar tercih edebilirsiniz.
Vites Tipi
Kıbrıs’ın genel anlamda düzlük bir ülke olduğundan ve insanların araçlarını çoğunlukla şehir içinde kullandığından bahsetmiştik. Buna daha uygun benzin fiyatlarını da eklediğinizde, insanlar yakıt ekonomisi için manuel vitesli araçlar almak yerine otomatik vitesli araçları tercih etmektedir. Kıbrıs’ta otomatik vitesli araçlar şehir içi trafiğinde çok kolaylık sağlamasının yanında, birçok kişi için araç kullanmayı öğrenmeyi kolaylaştırmaktadır. Kıbrıs’ta araba alırken dikkat edilecek noktalar konusunda önemli olan bir diğer konu aracınızı otomatik vitesli tercih etmeye özen göstermenizdir.
Araçların Üretildiği Ülke ve İklim Şartları
Araçların renklerine göre iklimden etkilendiğini söylemiştik ama bunun da ötesinde, Kıbrıs’a gelen arabaların sıcak ve nemli havalara daha uygun yapıda olması gerekmektedir. Almanya, Fransa, İtalya gibi Kıbrıs’a göre kısmen daha soğuk ve düşük nemli ülkelerde üretilen arabalar, yazları sıcak havada çok iyi performans gösteremeyebilir. Nemli ortamın getirdiği dezavantajla birlikte bazı araçlarda hızlı paslanma da görülebilmektedir.
Bu durumu önlemek adına birçok Kıbrıslı Japonya gibi hem sıcaklık hem de nem konusunda Kıbrıs’a daha çok benzeyen ülkelerde üretilen arabaları almayı tercih etmektedir. Siz de aracınızı tam performansıyla kullanmak istiyorsanız Kıbrıs için Japon araçlarını tercih edebilirsiniz.
Servis ve Yedek Parça Fiyatları
Araba alırken tüm dünyada dikkat edilen en önemli kriterlerden biri de araçların servis hizmetinin ne kadar kaliteli olduğu ve yedek parça fiyatlarıdır. Bu durum Kıbrıs’ta da çok farklı değildir. Avrupa üretimi araçlarda yedek parça ve servis fiyatları genelde Euro bazında belirlendiği için birçok kişi tarafından tercih edilmemektedir. Bu yüzden, Avrupa araçlarına kıyasla daha uygun fiyatlı parçalara sahip olan Japon ve daha farklı uzak doğu ülkelerinde üretilen araçların daha fazla tercih edildiği söylenebilir.
Kıbrıs’ta araba alırken dikkat edilecek noktalar çerçevesinde bilmeniz gereken birçok konuyu sıraladık. Kıbrıs’ta araba almak ve Kuzey Kıbrıs’ta yaşam hakkında başka sorularınız varsa bizimle iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.