Kıbrıs Tatlısı: Yerel Kıbrıs Mutfağından Lezzetler

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti pek çok yerel lezzete sahiptir. Şeftali Kebabı ve Molehiya gibi otantik lezzetlerin yanı sıra Kıbrıs tatlısı dahil birçok tatlı türü de yerel mutfağın zenginleşmesine katkıda bulunmaktadır. Bu yazımızda Kıbrıs tatlısı nedir ve nasıl hazırlanır sizlerle paylaşacağız.

Kıbrıs Tatlısı Nedir?

Adından da anlaşılacağı üzere Kıbrıs tatlısı bir tatlı çeşitidir. Şerbetli ve kremalı olarak servis edilen bu tatlının hazmı oldukça kolaydır. Hafif bir tada sahip olan bu tatlı Rum tatlısı adı ile de anılmaktadır. Her ne kadar Türkiye ve Dünyada severek tüketilse de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bu tatlının yapıldığı pek fazla yer bulunmamaktadır. Bunun sebebi Kıbrıslı bir şef tarafından üretilen bu tatlının KKTC kültüründe yer edinememesidir. Bu yüzden tatlının adı Kıbrıs’tan gelmekte fakat ada içerisinde çok fazla bilinmemektedir.

Kıbrıs Tatlısı Tarifi

Bugün neredeyse tüm süpermarketlerde hazır paketlerde bulabileceğiniz bu tatlıyı yapmak oldukça kolaydır. Bol miktarda malzeme istemesine rağmen hazırlama işleminin çok basit olduğunu göreceksiniz.

Gerekli Malzemeler:

Kek Malzemeleri:

  • 3 adet yumurta
  • 100 gram toz şeker
  • 100 ml sıvı yağ
  • 120 gram galeta unu
  • 130 gram çekilmiş ceviz
  • 70 gram Hindistan cevizi
  • Bir paket kabartma tozu

Krema Malzemeleri:

  • 1 litre süt
  • 100 gram nişasta
  • 100 gram şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti

Şerbet Malzemeleri:

  • 400 ml su
  • 800 gram şeker
  • 1 paket vanilya

Kıbrıs Tatlısının Yapılışı:

  • İlk olarak şerbetimizi hazırlıyoruz. Şerbet için hazırladığımız suyu ve şekeri bir tencere içerisinde kaynatıyoruz. Kaynamaya başlayan şerbeti kısık ateşte 15 dakika kadar pişiriyoruz ve vanilyayı ekleyerek soğuması için kenara alıyoruz.
  • Kek malzemelerimizden yumurta ve şekeri bir kabın içerisinde çırpıyoruz. Sırası ile malzemelerimizi ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz.
  • Karışımı tepsiye koyarak önceden ısıtılmış fırına sürüyoruz. 160 derecede 30 dakika boyunca pişen kekimizi fırından alıyoruz.
  • Fırından aldığımız kekin üzerine şerbetimizi döküyoruz. Her yerine eşit miktarda döktüğünüzden emin olun. Daha sonrasında soğumaya bırakıyoruz.
  • Krema malzemelerimizin krem şanti hariç tamamını bir tencere içerisinde karıştırarak pişiriyoruz.
  • Kremamızın kıvamı yoğunlaşmaya başladığında ocaktan alıyoruz.
  • Krem şantimizi ekliyerek iyice çırpıyoruz.
  • Soğuyan kekimizin üzerine kremamızı yayıyoruz.
  • Buzdolabında 3 saat kadar bekleyen Kıbrıs Tatlısı hazır.