Eşekler hüzünlü ve etkileyici bakışlara sahip güzel gözlü hayvanlardır. Bu hüzünlü bakışlarının arkasında tam 5000 yıldır insanların işlerinde yardım etmiş bir türün temsilcisi bulunur. Her ne kadar birçok eşek evcilleştirilmiş olsa da doğada hala vahşi yaşam süren eşekler vardır. İşte Kıbrıs eşekleri bu vahşi türün üyeleridir. Tarihi değerleri ve doğal yaşam ortamları ile size Kıbrıs’ın bu yaramaz hayvanlarını tanıtmak istiyoruz.
Kıbrıs Eşekleri Nerede?
Bu yabani eşek türleri Kıbrıs’ın Karpaz yarımadasındaki Milli Park içerisinde korunmaktadır. KKTC’nin en doğusunda yer alan Karpaz bölgesi, birçok tarihi eser ve doğal güzelliğe sahiptir. Daha çok tarım ve hayvancılık ile uğraşılan Karpaz, Kıbrıs’ın el değmemiş bölgelerindendir. Bunun yanı sıra Karpaz İskele ilçesine bağlı bir yerleşkedir.
Karpaz Eşekleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Dipkarpaz köyü yakınlarındaki Milli Park’ta iki tür yabani eşek bulunmaktadır. Bu türlerin birinin Avrupa diğerinin ise Afrika kökenli olduğu bilinmektedir. Siyah ve kahve rengi olanları Avrupa, gri renk olanları ise Afrika kökenlidir. Karpaz’ın gri eşekleri meşhur Afrika vahşi eşekleri ile oldukça büyük benzerliklere sahiptir.
Milli Park ilan edilen bölgeye giriş yaptığınızda yolunuzun üzerinde bir kaç eşek ile karşılaşabilirsiniz. Yolu kesen bu eşekler vahşi olmakla birlikte eğer arabanızın camları açıksa içeriye kafasını uzatabilir. Araba camlarından uzatılan yiyecekleri yemeye alışan bu eşeklerin sizi ısırmaması veya sizin onlara istemeden de olsa zarar vermemeniz için camınızı kapalı tutmanız tavsiye edilir.
Kıbrıs eşeklerinin adada evrimleştiği tahmin edilmekle birlikte bu eşeklerin ada dışına çıkarıldığı da olmuştur. Özellikle 1970’li yıllarda adadan Türkiye’ye tarımda kullanılması için çok sayıda eşek gönderilmiştir. Karpaz’da yaşayan vahşi eşeklerin bir bölümünün bölgede bulunan pek çok manastırı ziyaret eden rahipler tarafından adak olarak serbest bırakıldığı tahmin edilmektedir. Yakın geçmişte ise bölgede yaşayan köylülerin eşekleri kış aylarında serbest bırakıp yaz aylarında yeniden ehlileştirdikleri bilinmektedir. 1974 öncesine dayanan bu uygulama artık görülmemektedir.
Kıbrıs eşeklerini görmek için Karpaz yarımadasının yolunu tutarsanız sizi burada bekleyen birçok güzel şeyle karşılaşacaksınız. Gazimağusa’dan yaklaşık 1 saatte, Girne’den ise yaklaşık 1 buçuk saatte varılan Karpaz adanın en güzel sahillerinden birine sahip. Karpaz bölgesinde konaklamayı planlıyorsanız adanın en ucunda yer alan Dipkarpaz köyündeki pansiyonlarda kalabilir veya Altın Kum Plajı’nda kamp yapabilirsiniz. Altın Kum Plajı aynı zamanda Caretta Caretta türü kaplumbağların üreme alanıdır. Karpaz’da ayrıca muhakkak görülmesi gereken Apostolos Andreas manastırı da bulunmaktadır.
Eğer bu yazıyı beğendiyseniz Cümbez Ağacı: Kıbrıs’ın Tarihine Tanıklık Eden Ağaç makalemizi de beğeneceğinizi düşünüyoruz.