Kıbrıs Çalışma İzni Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

Kuzey Kıbrıs, sakinliği, doğası ve avantajlarıyla hemen herkesin yaşamak istediği yerlerin başında geliyor. Günden güne gelişen ekonomisi ile suç ve işsizlik oranlarının düşük olması sebebi ile ülkesinde iş konusunda aradığını bulamayanlar ya da farklı kültürleri denemek, hayatına sıfırdan başlamak isteyenler için cazip bir seçenek olarak öne çıkıyor. Akdeniz ikliminin özellikleri gereği turizm sezonunu uzun geçiren bölgelerden olması nedeniyle turizm sektöründe, üniversite sayısının fazla olması sebebiyle eğitim sektöründe ve sürekli yeni yapıların inşa edilmesiyle inşaat sektöründe sıklıkla istihdam açığı yaratıyor. Ancak burada çalışabilmek için Kıbrıs çalışma izni almanız gerekmektedir. Bu makale çalışma izni alma şartları hakkında merak ettiklerinize ışık tutuyor.

Yabancı Ülke Vatandaşları Nasıl Kıbrıs Çalışma İzni Alabilir?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çalışmak istiyorsanız öncelikle ön çalışma izni almanız gerekir. Kıbrıs’ta ön çalışma iznini almadan önce yetenekleriniz, deneyimleriniz ve aldığınız eğitim doğrultusunda Kıbrıs’ta yapacağınız işe karar vermeniz önemlidir. Yapacağınız işi netleştirdikten sonra Kıbrıs iş ilanlarına bakarak size en uygun olan işi aramaya başlayabilirsiniz.

Uygun olduğunuz işi bulduktan sonra başvuruda bulunarak işverenle iletişime geçmeniz önemlidir. Eğer işverenle karşılıklı anlaşma sağlarsanız Kıbrıs çalışma izni için işveren sizin adınıza Kıbrıs Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan ön izin alabilir.

Yani Kuzey Kıbrıs’a gitmeden işverenle görüşüp kendinizi kabul ettirmek durumundasınız. Bunun dışında bilmeniz gereken bir diğer önemli detay ön izin almış yabancı uyruklu çalışanların, sadece başvuruda bulunan işyerinde ya da işverenin yanında, başvuru dilekçesinde belirtilen meslekte çalışabileceğidir.

Eğer dilekçede belirtilen sürede ülkeye giriş yapmaz ve belirtilen işverenin yanında belirtilen meslekte çalışmaz iseniz ön izin hakkınız düşer. Her şeyin yolunda gitmesi ve ön çalışma izninizle çalışmaya başlamanız durumunda, işvereniniz tarafından 15 gün içerisinde KKTC çalışma izni işlemleri için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Çalışma Dairesi Bölge Amirliği’ne başvuru yapılması ve ayrıca başvuru işlemlerinin 30 gün içinde tamamlanması gerekmektedir : http://csgb.gov.ct.tr/

Bakanlık tarafından yapılan değerlendirme sonucunda Kıbrıs çalışma izni başvurunuzun olumlu değerlendirilmesi durumunda KKTC çalışma izni verilir ve onaylanan çalışma izniniz pasaportunuza işlenir. Pasaporta yapılan mühür vurma işlemi ise Çalışma İzin Merkezi’nde yapılır.

KKTC Çalışma İzni Ne Kadar Sürede Alınır?

Diyelim ki Kuzey Kıbrıs’ta çalışmak için mesleğinize uygun bir iş ilanına başvuruda bulundunuz. İşveren de kriterlere uygunluğunuz ve deneyimleriniz için sizinle iletişime geçti. Karşılıklı anlaşma sağladığınızda işveren sizin için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan ön çalışma izni talep eder.

Ön çalışma izniniz onaylandıktan sonra siz Kıbrıs’a giriş yapabilirsiniz. 15 güne kadar işveren ve sizin için karşılıklı deneme süreniz bulunduğunu unutmayın!

KKTC’de ön çalışma izni nasıl uzatılır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi 15 günün sonunda çalışmaya devam edecekseniz işveren sizin için Kıbrıs çalışma izni başvurusunda bulunur. Başvuru işlemleri de 30 güne kadar tamamlanır ve başvurunuz onaylandığında pasaportunuza işlenir.

Kıbrıs çalışma izni ne kadar süreyle verilir?

KKTC çalışma izinleri en az 6 ay en fazla 1 yıllık olarak verilir. Bakanlığın vermiş olduğu çalışma izni sadece başvuruyu yapan işverenin iş yerinde geçerlidir. Yani almış olduğunuz çalışma izni ile farklı işlerde ve farklı bir işverenin yanında çalışmanız mümkün değildir.

Kıbrıs çalışma iznim bittiğinde ne olur?

Çalışma izniniz dolduğunda aynı işverenin yanında çalışmaya devam etseniz dahi çalışma izninizin tekrar yenilenmesi gerekmektedir. Çalışma izninizi aldıktan sonra iş ile ilgili şartları yerine getirmemeniz, işten çıkarılmanız ya da istifa etmeniz durumunda Kıbrıs çalışma izniniz bakanlıkça iptal edilir.

Çalışma izni nasıl uzatılır?

Çalışma izninizin süresi bittikten sonra ‘Çalışma İzni Uzatma’ adı altında çalışma izninin uzatılması talep edilir. Çalışma izninizin yenilenmesinde 1 yıllık çalışma süreniz boyunca 135 günden fazla süreyi yurt dışında geçirmemiş olma şartı aranmaktadır. Çalışma süreniz bittikten sonra en fazla 2 ay geriye dönük KKTC çalışma izni yenilemesi yapılabilmektedir.

Kıbrıs Çalışma İzni Alırken Hangi Prosedürler Uygulanıyor?

Kıbrıs’ta ülkeye ziyaretçi statüsüyle gelip, iş bulup çalışma izni almak gibi bir durum söz konusu değildir. KKTC çalışma izni alabilmek için öncelikle ön çalışma izni almanız zorunludur.

Bunun da tek koşulu kişiye ait ön çalışma belgesinin henüz kişi KKTC’ye giriş yapmadan önce iş veren tarafından alınmasıdır. Bu durumda çalışan ülke sınırları içerisindeyken ön çalışma belgesi almak mümkün değildir ya da çalışanın ülkede olduğu anlaşılırsa verilen izin geçersiz sayılır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Çalışmak İsteyen Yabancı Uyrukluların Dikkat Etmesi Gerekenler

Kıbrıs çalışma izni almanız ile ilgili işlemlerin çoğunluğunun odağında işveren bulunmakta. Resmi kanallarla işveren tarafından tamamlaması gereken çalışma izin işlemlerinde, çalışan olarak sizin de yasalara uygun davranmanız adına dikkat etmeniz gereken durumlar söz konusudur. Peki nedir bunlar?

  • İşverenin, sizinle ilgili attığı adımları yakından takip etmeli, çalışma izninizin her aşamasını takip etmelisiniz.
  • Çalışma izninizin ya da ön çalışma izninizin süresi dolduğunda işverenin yapılması gereken işlemlerle ilgili bir şey yapmaması durumunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bildirmeniz gerekmektedir.
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çalıştığınız süre zarfı boyunca giriş vizenizin ve Kıbrıs çalışma izninizin geçerli ve yasal olduğundan emin olunuz.
  • Çalışma izninizde belirtilen işverenin yanında, belirtilen işte ve meslekte çalıştığınıza emin olunuz. Aksi durumda ilgili bakanlığa şikayetinizi bildiriniz.
  • KKTC çalışma izninizin süresi dolduğunda aynı işyerinde aynı işte çalışmaya devam edecekseniz süre dolduktan sonra en geç üç ay içinde yenileme işlemlerinizi gerçekleştiriniz.
  • İşverenle sözleşmenizin fesih edilmesi durumunda sebebi ne olursa olsun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na gidip çalışma izninizi iptal ettirmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde cezai işleme tabi tutunulmanız kaçınılmazdır.
  • Çalışma izninizle ilgili üstünüze düşen sorumlulukları yerine getirmediğiniz durumlarda para cezasına çaptırılırsınız. Siz sorumluluklarınızı yerine getirdiğiniz taktirde işveren üzerine düşeni yapmıyorsa, tüm yaptırımlardan işveren bizzat sorumlu tutulacaktır.
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çalışan tüm yabancı uyruklular KKTC’nin çalışma yasalarına bağlıdır. Yasa dışı çalışan yabancı uyrukluların tespit edilmesi halinde tespit tarihinden başlamak üzere her gün bir günlük asgari ücret tutarında cezai işlem uygulanır. Yasa dışı yabancı uyruklu işçi çalıştıran iş yerlerine ise 5 asgari ücret tutarında ceza kesilir.

KKTC Çalışma İzni İşlemlerini Titizlikle Takip Edin

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde çalışma şartlarını sizler için derledik. Özetle; Kıbrıs çalışma izni işlemlerinde mutlaka önce işinizi bulup ardından ön çalışma izninizi almanız gerekir. Yasadışı çalışan konumuna düşüp cezai yaptırıma maruz kalmamak için işverenin sizin adınıza yürüttüğü KKTC çalışma izni adımlarını sizin de titizlikle takip etmenizde yarar var.

Kuzey Kıbrıs’ta çalışmak konusunda merak ettikleriniz için bu sayfadan destek alabilirsiniz: Kuzey Kıbrıs’ta Çalışmak – Kıbrıs’ta İş Fırsatları

Unutulmaması gereken bir diğer detay alınan çalışma izninin sadece işlemleri yürüten işverenin işyerinde ve evraklarda belirtilen meslek için geçerli olduğudur.

İşverenle iş akdiniz sona erdiği takdirde Kıbrıs çalışma izninizin bir geçerliliğinin kalmayacağının da önemle altını çizmek isteriz. Bu durumda yasa dışı çalışan durumuna düşmemek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na gidip çalışma izninizi iptal etmeniz gerekecektir. Yani çıkarılan çalışma belgesi tek işveren için ve tek meslek için geçerlidir. Başka bir işverenle çalışılmak istenildiğinde tüm işlemlerin sil baştan yapılması gerekmektedir.

Kuzey Kıbrıs’ta asgari ücret, çalışma saatleri ve izin hakları için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz: Kıbrıs Asgari Ücret, Çalışma Saatleri ve İzin Hakları