Keçiboynuzu veya diğer adı ile harnup, Akdeniz ve Orta Doğu iklimlerine uygun bir ağaç türüdür. Meyvesi de aynı adı taşıyan bu ağaç Kıbrıs için özel bir bitkidir. Keçi boynuzu bitkisinden yapılan harnup pekmezi Kıbrıs mutfağının en önemli elemntlerinden biridir. Birçok tatlı yapımında kullanılan bu pekmez, çoğu zaman direkt olarak tüketilmektedir. Bu yazımızda Kıbrıs mutfağının yapı taşlarından keçiboynuzu pekmezinin önemi ve tarifinden bahsedeceğiz.
Keçiboynuzu Pekmezi Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
- 1 kilogram keçiboynuzu
- 1 kilogram şeker
- Limon
- Su
Hazırlanışı:
- Kullanacağımız harnuplar bir gün boyunca suda bekletilerek yumuşamaları sağlanır.
- Yumuşayan keçiboynuzu üzerini geçecek kadar suyun içerisinde 3 saat boyunca orta – kısık ateşte kaynatılır.
- Keçiboynuzu pekmezimizin yararlı özelliklerini kaybetmemesi için çok fazla ısınmamasına dikkat edilmeli ve sıklıkla karıştırılmalıdır.
- Kaynayan keçiboynuzları bir bez içerisine alınır ve sıkılarak suyu posasından ayırılır.
- Keçiboynuzunun suyuna şeker ve limon suyu ilave edilerek 1,5 – 2 saat boyunca yüksek ateşte pişirilir.
- Keçiboynuzu pekmeziniz yemeye ve saklamaya hazır hale gelecektir.
Keçiboynuzunun Önemi
Orta Doğu ve Akdeniz’de birçok efsanenin baş kahramı olan keçiboynuzu Kıbrıs için büyük bir öneme sahiptir. Ada halkının onlarca farklı tarifte kullandığı keçiboynuzu çoğunlukla pekmez yapımı için kurutulmaktadır. Yüzyıllar boyunca Kıbrıs’tan tüm dünyaya ihracatı yapılan harnup bugün bu önemini kısmen yitirmiştir.
Ekonomik katkılarından dolayı “Kara Altın” lakabını almış olan keçiboynuzunu insanlık tarihine de adını yazdırmıştır. Çekirdeklerinin değişmez ağırlığından dolayı bir ölçü birimi olarak kullanılan keçiboynuzu bugün değerli taşları ölçmekte kullanılan “Kırat” sözcüğüne de ilham kaynağı olmuştur.
Keçiboynuzunun Faydaları Nelerdir?
Gılgameş, Lokman Hekim ve Aziz John gibi tarihi ve efsanevi hikayelerin odağına girmiş keçiboynuzunun insan sağlığına pek çok faydası vardır. Aziz John’un çölde yaşadığı zamanlarda yalnızca keçiboynuzu yiyerek beslendiği rivayet edilmektedir. Yalnızca bu durum bile keçiboynuzu pekmezinin neden her gün tüketilmesi gereken bir besin kaynağı olduğunu göstermektedir.
- Antioksidan özelliğe sahiptir ve kanı temizler.
- Balgam sökücü özelliği vardır ve öksürük tedavisinde kullanılır.
- Cinsel gücü arttırır.
- Potasyum, kalsiyum, sodyum, magnezyum ve demir yüklü bir besindir.
- Sindirim hastalıklarına iyi gelir ve bağırsak kurdu gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.
- Lif oranı yüksek, kilo vermeye yardımcı olan bir üründür.
- Tansiyon üzerinde dengeleyici bir etkiye sahiptir.
Bu yazımızda keçiboynuzu pekmezinin tarifinden ve Kıbrıs için öneminden bahsettik. Eğer bu yazıyı beğendiyseniz Hellim veya Cümbez Ağacı hakkındaki makalelerimizi de beğeneceğinizi düşünüyoruz.