KKTC Ev Alana Oturma İzni ve Vatandaşlık Veriliyor mu?

Kuzey Kıbrıs, son yıllarda gayrimenkul yatırım avantajlarıyla öne çıkan ülkelerden biri. Uygun fiyatlı emlak sunması ve yüksek kazanç sağlaması nedeniyle emlak yatırımcılarının ilgisini çekiyor. Tüm bunların yanı sıra yaşam avantajları nedeniyle de tercih ediliyor. Bu makalede KKTC ev alana oturma izni veriliyor mu? ve Kıbrıs’ta konut alana KKTC vatandaşlığı veriliyor mu? soruları üzerinde duracağız.

Kuzey Kıbrıs iklimi, eşsiz doğası ve düşük yaşam maliyeti ile Kıbrıs’a yerleşmek isteyenlerin gözdesi olmaya devam ediyor. Birçok üniversiteye ev sahipliği yapan KKTC, akademik eğitimin nabzını elinde tutarken, eşsiz plajları ile aynı zamanda önemli bir turizm merkezi konumunda yer alıyor. Eğitim ve turizm sektörlerinde öne çıkan KKTC, emlak yatırımcıları için de kazançlı fırsatlar sağlıyor. 8-12 yıl arasında değişen emlak amortisman süresi ve döviz üzerinden kira getirisi imkanı nedeniyle son yıllarda gayrimenkul yatırımı için en çok tercih edilen ülkelerden biri.

Her şeyden önce sakin ve güvenli bir ülkede yaşamak isteyenler Kıbrıs’a taşınmayı planlıyor. Bu yönde bir planınız varsa Kıbrıs’a taşınmak isteyenlerin en çok merak ettiği 5 soru makalesine de göz atın. KKTC’ye göç etmeyi planlayanların sıklıkla merak ettiği konuların başında ise KKTC ev alana oturma izni veriyor mu? sorusu geliyor.

Kıbrıs’ta Oturma İzni / KKTC Oturum İzni

KKTC yasaları gereğince Kıbrıs’ta 3 aydan fazla kalmak isteyen bireyler oturma izni almak zorundadır. Kıbrıs’ta oturum izni ise bazı koşullara bağlı olmak şartıyla veriliyor. Geçici ve daimi oturma izni olarak iki farklı şekilde oturma izni almanız mümkündür.

Kıbrıs’ta geçici oturma izni, en fazla 12 ay olacak şekilde veriliyor. Eğer gerekli şartlar sağlanmışsa 1 yıl süreyle uzatılabiliyor. Geçici oturma iznine sahip olanlar Kıbrıs’ta çalışma iznine de sahip olabiliyor. Üst üste 5 yıl süreyle oturma izni alanlar, daimi oturma iznine başvurabiliyor.

Kıbrıs’ta daimi oturma izni ise belirli şartlar dahilinde veriliyor. Peki hangi durumlarda alınabiliyor? Kıbrıs’ta daimi oturma izni alma şartları neler?

  • 5 yıl boyunca üst üste geçici oturma izni alanlar
  • Çalışma izni veya iş kurma izni alanlar
  • KKTC’de doğan ya da reşit olmadan önce hak kazanan çocuklar
  • Evlilik nedeniyle Kıbrıs’ta yaşayanlar

Kıbrıs’ta yatırım yapan yabancılar hangi bölgeleri tercih ediyor? Daha fazla bilgi almak için bu makaleye göz atın: Kıbrıs’ta Yatırım Yapan Yabancılar ve Tercih Ettiği Bölgeler

KKTC Ev Alana Oturma İzni Veriyor mu?

KKTC ev alana oturma izni hakkı veriyor. Kuzey Kıbrıs’ta gayrimenkul yatırımı yapan ve satılık ev alan kişilere ilk sene 3 yıllık geçici oturma izni veriliyor. 3 yıl sonrasında ikişer yıllık olacak şekilde oturma izni uzatılıyor. Eğer hisseli tapuya sahip bir gayrimenkul alacaksanız oturma izni hakkının tek bir kişiye verildiğini bilmelisiniz.

Daimi oturma izni hakkındabilgi almak için Kuzey Kıbrıs vatandaşlığı sayfasını inceleyebilirsiniz. Peki KKTC ev alana oturma izni için neler gerekiyor? Şartları neler?

KKTC Ev Alana Oturma İzni Şartları Nelerdir?

Kuzey Kıbrıs’ta bir ev satın alarak oturma izni almak yine bazı şartlara tabi tutuluyor.

  • Satın alacağınız Kıbrıs satılık ev fiyatınının 125.000 € ve üzerinde olması gerekiyor.
  • KKTC’de yaşadığınız süre boyunca kendinizin veya ailenizin geçimini sağlayacak gelire sahip olmanız önemli.
  • Kamu sağlığını tehlikeye atacak bulaşıcı bir hastalığa sahip olmamanız isteniyor.
  • Herhangi bir ülkede yüz kızartıcı suçlardan hüküm giymemiş olmak gerekiyor.
  • Eğer geçici oturum izni sonrasında daimi oturma iznine başvuruyorsanız 5 yıl boyunca her yıl içerisinde 80 günden fazla yurtdışında kalmamanız gerekiyor.
  • Satış sözleşmesindeki gayrimenkul değerinin en az üçte birinin ödenmiş olması önemli.

KKTC’de çalışma ve daha fazlası için Kuzey Kıbrıs Çalışma İzni Nasıl Alınır? makalesine göz atın.

Kuzey Kıbrıs yatırımcılara olduğu kadar huzur içinde yaşamak isteyenler için de müthiş bir seçenektir. Üstelik adaya ulaşım da oldukça kolaydır. KKTC’ye havayoluyla ya da deniz yolu ile gidebilirsiniz. Türkiye üzerinden İzmir, İstanbul, Ankara, Antalya gibi şehirlerde bulunan havalimanlarından KKTC’ye sık sık seferler düzenlenmektedir. Dilerseniz feribotları da kullanabilirsiniz. Mersin’deki Taşucu Limanı’ndan (Türkiye) arabalı ya da arabasız feribot tercih ederek Girne ya da Gazimağusa Limanı’na iniş yapabilirsiniz.

Türkiye Cumhuriyeti (TC) vatandaşları da Kıbrıs’ta emlak yatırımı yaparak kolaylıkla oturum izni alabilirler. Bu konuyla ilgili bilgi almak için TC Vatandaşı Kıbrıs’ta Ev Alabilir mi? Sınırlamalar Neler? sayfasına göz atabilirsiniz.

KKTC ev alana oturma izni veren ve bunu kolaylıkla sağlayan ülkelerin başında geliyor. Kıbrıs’ta ev satın almadan önce dikkat etmeniz gerekenlere Kıbrıs’ta Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler makalesinden göz atabilirsiniz. Her şeyden önce KKTC’de gayrimenkul yatırımı yapmak istiyorsanız yerel dinamikleri bilen bir emlak danışmanıyla hareket etmeniz önemlidir. Dilerseniz sayfa altında yer alan iletişim butonu aracılığıyla bize ulaşabilir ve ücretsiz emlak danışmanlığı hizmetimizden faydalanabilirsiniz.