Kira Stopaj Oranı Nedir? Kıbrıs’ta Kira Stopaj Oranı Kaç?

Kıbrıs’ta gayrimenkuller için kira stopajı uygulanmaktadır. Bu makalemizde kira stopajı nedir? Gayrimenkuller için kira stopaj vergisi kimleri kapsıyor? Kıbrıs’ta kira stopaj oranı nedir ve kim öder? gibi konular üzerinde duracağız.

Son yıllarda emlak yatırımı avantajıyla öne çıkan Kuzey Kıbrıs, aslında birçok yatırım avantajı sağlıyor. Daha fazla bilgi için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz: Kuzey Kıbrıs’ta Yatırım Yapmak

Kira Geliri Stopajı Nedir?

Stopaj, Fransızca kökenli olan ve ‘ön kesinti’ anlamına gelen bir kelimedir. Kira stopajı ise gerçek veya tüzel kişiler tarafından kiralanan gayrimenkuller için uygulanan bir vergidir. Kiraya verilen gayrimenkulün brüt kira bedeli üzerinden hesaplanmaktadır.

Kıbrıs Kira Geliri Stopajı Kimleri Kapsar?

Yukarıda da değindiğimiz gibi kira stopaj oranı, kiraya verilen gayrimenkuller için ödenen vergidir. Kira geliri elde eden gerçek ve tüzel kişiler tarafından ödenmesi gerekir. Eğer Kuzey Kıbrıs’ta kira getirisi amacıyla bir gayrimenkul alıyorsanız bunu göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Ancak kiralama bedeli üzerinden hesaplanan bu verginin, oldukça az olduğunu bilmelisiniz.

Kıbrıs’ta Kira Stopaj Oranı Kaç?

Kıbrıs’ta 1 Eylül 2020’de yayınlanan bir kararname ile bu stopaj oranında bazı değişiklikler yapılmıştır. KKTC’de kiralamaya verilen gayrimenkuller için stopaj oranı Türk Lirası cinsinden ve döviz cinsinden ödemeler için farklı hesaplanmaktadır.

Bu kararname ile birlikte 2021 yılı itibariyle uygulanan kira stopaj oranı TL cinsinden kiralamalar için %8, döviz cinsinden kiralamalar için %13’tür.

Kira Stopaj Oranı Nasıl Hesaplanır?

Stopaj oranı KKTC’de kiraya verilen gayrimenkullerin brüt gelirleri üzerinden hesaplanmaktadır. Evin eşyalı olup olmaması bu oranı değiştirmez. Avans olarak alınan gelirler dahil olmak üzere TL cinsinden sözleşmeler için yüzde 8, yabancı para birimi üzerinden olan sözleşmeler için yüzde 13’tür.

Kira Stopajı Hesaplama Örneği

Aylık kira bedelinin 3.000 TL olduğu bir daireyi ve aylık kira bedelinin 500 £ olduğu bir villayı ele alalım. Aylık kirası 3.000 TL olan daire için hesaplanacak olan kira stopajı (oranı %8) 240 TL’dir. Dairesini kiralayan mülk sahibinin eline geçecek olan tutar 2.760 TL olacaktır.

Aylık kirası 500 £ olan villanın stopajı (oranı %13) ise 65 £’dir. Bu durumda villasını döviz cinsinden kiralayan mülk sahibinin eline geçecek olan tutar 435 £ olacaktır. Döviz üzerinden stopaj ödemesi, ödemenin yapıldığı tarihteki döviz kurları üzerinden TL karşılığı hesaplanıyor. Bu örnekte Vergi Dairesi’ne yatırılacak olan tutar 65 £’nin TL karşılığıdır.

Kuzey Kıbrıs’ta bölgelere ve şehirlere göre kiralık ev fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak için bu makaleye göz atabilirsiniz: Kıbrıs Kira Fiyatları-KKTC Kiralık Ev Fiyatları

Kıbrıs’ta Kira Stopajını Kim Öder?

KKTC’de kira stopajından gayrimenkul sahibi sorumludur. Öte yandan stopaj, Gelir ve Vergi Dairesi’ne ödenmektedir. Özel kişilerden elde edilen stopaj gelir vergisine, tüzel kişilerden elde edilen ise kurumlar vergisine mahsup edilmektedir.

Bu makalede Kıbrıs kira stopajı oranı konusunu anlattık. Bunun dışında Kıbrıs’ta kiralama amacıyla ev almanın yanı sıra gayrimenkulünüzden gelir elde etmenin diğer yolları hakkında bilgi almak için bu makaleye göz atabilirsiniz: Kıbrıs’ta Emlaktan Gelir Elde Etmek için 5 Yol

Eğer Kıbrıs’ta yatırım yapmak ya da kira getirisi için ev almak istiyorsanız sayfa altında yer alan iletişim butonu aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.