Kıbrıs’ta Araba Almak ve KKTC’ye Araç Getirmek

Kıbrıs’a gelmeyi düşünen ve araç sahibi olan kişiler tarafından en çok sorulan sorulardan birisi “KKTC’ye araç getirmek mümkün mü?” sorusudur. Turistik amaçla veya Kıbrıs’ta yaşamayı düşünen bir bireyin kendi aracını Kıbrıs’a getirmesi belirli kurallara bağlı kalarak mümkün olabilmektedir. Bunun yanında, Kıbrıs’a gelirken araç sahibi olmayan kişiler için de yine yurt dışından KKTC’ye araç ithalatı yapılmaktadır. KKTC’ye ithal edilen araçlar Kıbrıs’taki galeriler ve araç ithalatı yapmaya yetkisi olan diğer firmalar tarafından yapılabilmektedir. Bu makalede Kıbrıs’ta araba almak veya ithal olarak araç getirmek gibi otomobil sahibi olmanın yollarından bahsedeceğiz.

Kuzey Kıbrıs’taki Araçlar Nereden Getiriliyor?

KKTC’de trafiğin soldan akması sebebiyle, Türkiye ve dünyadaki birçok ülkenin aksine arabalar sağdan direksiyonlu olarak kullanılmaktadır. Bu sebeple, Türkiye ve KKTC gerek ticaret ilişkileri gerek coğrafi konum açısından çok yakın olmasına rağmen arabaların sol direksiyonlu olması sebebiyle Türkiye’den araç ithal edilememektedir.

KKTC’ye araç getirmek için en çok tercih edilen ülkeler arasında Japonya ve İngiltere başı çekmektedir. Bu ülkelerde de sağ direksiyonlu araçların kullanılması sebebiyle, araçlar KKTC trafiğine uyumludur. Nadiren de olsa Avustralya gibi daha uzak ülkelerden de araç getirildiği görülebilmektedir.

Kıbrıs’a İthal Edilen Araçlar Kaç Çeşittir?

KKTC’ye galeriler ve ithalatçı firmalar tarafından getirilen araçlar ikiye ayrılmaktadır. Bu ayrım için Kıbrıs’ta Sıfır Kilometre Arabalar ve Kıbrıs’ta Plakasız Arabalar şeklindedir. Kıbrıs’ta araba almak istiyorsanız, gelin bunların anlamına bakalım.

Sıfır Kilometre Araçlar

Türkiye ve dünyada olduğu gibi sıfır kilometre araçlar Kıbrıs’ta da araba üreticilerinin belirlediği resmi ithalatçılar yoluyla yapılmaktadır. Ancak KKTC dünyada diplomatik olarak tanınmadığı için her araç markası resmi temsilciliğe sahip değildir. 

Dolayısıyla, Kıbrıs’ta sıfır kilometre araba almak için seçenekleriniz biraz sınırlı kalabilmektedir. KKTC’de sıfır kilometre olarak bayilerinden alabileceğiniz bazı markalar Mercedes, Audi, Honda, Opel, ve Mitsubishi’dir.

Plakasız Araçlar

Sıfır kilometre araçlar hem yetkili bayi tarafından getirilebilmekte hem de yüksek seviyede bir fiyata sahip olduğu için, Kıbrıs’ta birçok kişi araba almak istediğinde “plakasız araç” olarak adlandırılan bir yöntemi tercih etmektedir.

Plakasız olarak adlandırılan araçlar, İngiltere ve Japonya gibi ülkelerde kısa sürelerle kullanılmış, daha sonra KKTC’deki araç ithalatçıları tarafından bu ülkelerden satın alınarak Kıbrıs’a getirilen araçları ifade etmektedir. 

Plakasız olarak adaya getirilen araçlar trafiğe kayıt edilebilmesi ve bir plakaya sahip olabilmesi için üretim yaşı olarak 5 yaşından büyük olmamalıdır. 

KKTC’ye Araç Getirmek Mümkün mü?

Herhangi bir sebepten Kıbrıs’a gelmeyi planlıyorsanız, KKTC yasaları tarafından kendi aracınızı getirmenize belirli şartlar altında izin verilmektedir.

Öğrencilerin Kıbrısa Araç Getirmesi

Kıbrıs’ta üniversite eğitimleri boyunca adada kaldığı süre içerisinde öğrenciler tarafından KKTC’ye araç getirmek mümkündür. Ancak Kıbrıs’a getirilen öğrenci araçlarının KKTC’de satılmak istenmesi durumunda satış yalnızca öğrenciler arasında veya belirli bir sebepten dolayı kısıtlı süreyle Kıbrıs’ta kalma izni olan kişilere (Asker, Öğretmen, PTT Görevlisi vb.) yapılabilmektedir. 

Askerlerin Kıbrısa Araç Getirmesi 

TSK Personeli 2 yıllık süreyle Kuzey Kıbrıs’a tayini çıkması sonucunda adaya taşınabilmektedir. Hudut Geçiş Belgesi ile Kıbrıs’ta kalmaya izni olan Askeri personel, muhaceret işlemine gerek kalmaksızın KKTC’ye arabalarını getirebilir. Ancak öğrencilerde olduğu gibi bu araçlar da yalnızca askerler arasında veya öğrenci, PTT görevlisi gibi kısıtlı süreyle adada bulunan kişilere devredilebilir.

Turistlerin Kıbrısa Araç Getirmesi

Turistler de kısıtlı bir süreyle adada kaldığı için, KKTC’de araç sigortası yaptırması durumunda arabalarını Kıbrıs’a getirebilmektedir. Turistlerin adaya gelirken dikkat etmesi gereken bir husus, araçlarının ticari araç statüsüne girmemesidir. Otomobiller, karavanlar ve diğer binek araçlar sorunsuz bir şekilde adaya girebilirken, panelvan, kamyonet, otobüs vb. araçların adaya girişinde ticari araç statüsü bulundurması durumuyla izin verilmeyebilir. 

KKTC’ye Sol Direksiyonlu Araç Getirmek Mümkün mü? 

Kıbrıs’ta trafik soldan aktığı için, KKTC’de sürekli olarak yaşayan bir kişinin adaya sol direksiyonlu araç getirmesi normal şartlarda imkansıza yakındır. Ancak aşağıdaki istisnai durumlarda Kuzey Kıbrıs’a sol direksiyonlu araç getirmeniz mümkün olabiliyor.

  • Klasik Araç Getirmek

KKTC’ye klasik araç getirmek isteyen kişiler Kuzey Kıbrıs Klasik Otomobil Derneği veya Kuzey Kıbrıs Otomobil Kulübü üyeliğini tamamladıktan sonra, aracın en az 30 yaşında olması ve kurul tarafından klasik otomobil statüsüne hak kazanması şartıyla adaya klasik araç getirebilir. Ancak, klasik otomobillerin KKTC’de yalnızca hafta sonu trafiğe çıkabildiğini hatırlatmak isteriz.

  • Yarış Araçları Getirmek

Klasik araçlarda olduğu gibi, KKTC’ye yarış aracı getirmek isteyen kişiler de ilgili otomobil kulüplerine üye olduktan sonra kazanacağı özel izin ile yarış aracını Kıbrıs’a getirebilir. Ancak bu araçların hafta sonu da dahil olmak üzere normal trafiğe çıkmaları yasaklanmıştır. Yarış aracı olarak getirilen arabalar yalnızca yarış pistleri ve yarış izni verilmiş özel yollarda kullanılabilmektedir.

  • Zorunlu Ziyaretçi Araçları Getirilmesi

Kuzey Kıbrıs’a eğitim veya çalışma amacıyla gelen ve sınırlı bir süreyle burada kalacak kişiler Zorunlu Ziyaretçi (ZZ) olarak adlandırılmaktadır. Zorunlu Ziyaretçi statüsünde olan kişiler adaya kendi araçlarını getirebilir. Ancak Kıbrıs’ta ZZ plakalı araçların trafiğe çıkışında bir kısıtlama olmamasına rağmen, satışı ve devri yine yalnızca Zorunlu Ziyaretçi statüsünde olan kişilere yapılabilmektedir. 

  • Sağ Direksiyonlu Olarak Üretilmeyen Araçların Getirilmesi

Bazı araçlar şirketler tarafından sadece belirli ülkelere üretilmektedir. Durum böyle olunca, araçların her zaman sağ ve sol direksiyonlu versiyonları üretilmeyebiliyor. Toyota Tacoma, Toyota Tundra, Ford F-150 gibi araçlar bu örneklerden bazıları. Bu gibi durumlarda devletten alınacak özel izin ile getirmek istediğiniz araç sağ direksiyonlu olmasa bile istisna yapılarak KKTC’ye girişi sağlanabiliyor. 

KKTC’de Yola Çıkmadan Önce Gerekenler

KKTC Araç Sigortası Yaptırmak

Kıbrıs’a aracınızı getirmeden önce yada Kıbrıs’taki aracınızı satın aldığınızda yapmanız gereken ilk şey aracınızı sigortalatmaktır. Turistik veye yaşam amacıyla aracınızı KKTC’ye sokabilmek için değişmez şartlardan birisi, limandan çıkmadan önce trafik sigortanızı yaptırmış olmaktır. KKTC’de aracınızı sigortalamak için birçok farklı seçenek bulunsa da genel anlamıyla iki ana kategoriye ayırabiliriz. 

KKTC Zorunlu Trafik Sigortası

Kıbrıs’ta trafiğe çıkacak araçların tümünün yaptırması gereken sigortadır. Başka bir araca veya mala zarar verdiğiniz bir kaza durumunda, karşı tarafın zararını karşılamaktadır. Kıbrıs’ta trafik sigortası fiyatları 2020 yılı itibariyle 600 Türk Lirası civarındadır. 

Kasko (Full Sigorta)

Türkiye’de kasko, Kıbrıs’ta ise Full Sigorta olarak anılan bu sigorta tipinde başka bir araca veya mala zarar gelecek şekilde kazaya karışmanız durumunda hem karşı tarafın hem de sizin aracınızın masrafları karşılanmaktadır.

Kıbrıs’ta Ehliyet Çevirmek 

Kıbrıs’tan aracınızı aldınız veya kendi aracınızı Kıbrıs’a getirdiniz, sıra ehliyetinizi KKTC’ye uygun hale getirmekte. Hangi ülkeden gelirseniz gelin, 30 gün boyunca mevcut ehliyetinizle aracınızı kullanabilirsiniz. Ancak bundan daha uzun bir süre aracınızı kullanmaya devam etmek istiyorsanız, ehliyetinizi çevirmeniz ve bir KKTC kopyasına sahip olmanız gerekmektedir.

Ehliyetinizi çevirmek için öncelikle muhaceret (oturma izni) almış olmalısınız. Öğrenciler kendi okullarından alacağı yönlendirme ile muhaceret izinlerini çıkarabilirler. Kuzey Kıbrıs Çalışma izni ile gelen kişiler için ise bu işlem zaten halledilmiş durumdadır. Muhaceretinize sahip olduktan sonra vesikalık fotoğraf ve pasaportunuzla birlikte gideceğiniz Vergi Dairesi’nde ehliyetinizi çevirmek için gerekli başvuruyu yapabilirsiniz. Başvuruyu yaptığınız anda size bir kağıt verilecektir, bu kağıtla birlikte aracınızı ehliyetiniz gelene kadar sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. Yaklaşık 2-3 hafta içinde ise yeni KKTC ehliyetiniz elinize ulaşacaktır.