Kıbrıs Dalış Eğitimi: Kuzey Kıbrıs’ta Sualtını Yeniden Keşfedin

Kuzey Kıbrıs masmavi suları ve eşsiz koylarıyla dalış eğitimi almak isteyenler veya deneyimli dalgıçlar için mükemmel bir sualtı deneyimi sağlıyor.

Kuzey Kıbrıs’ta Sualtı Dalışı ve Eğitimleri

Uluslararası PADI merkezleri ve CMAS, BSAC üyesi dalış merkezleri bulunan Kuzey Kıbrıs’ta dalış eğitimleri İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve Türkçe bilen alanında uzman dalış eğitmenleri tarafından veriliyor.

Kuzey Kıbrıs’ın tertemiz suları Kasım ayı da dahil olmak üzere ortalama 20 santigrat derece sıcaklık sunuyor. Yıl boyunca Mart ayından Aralık ayına kadar su altı dalışı gerçekleştirebilirsiniz. Yıl içerisinde en düşük su sıcaklığı 15-16 santigrat derece arasında değişmektedir. (Kıbrıs’ın iklimsel özellikleri için bu sayfayı inceleyebilirsiniz: Kuzey Kıbrıs’ta Yaşam: Sıcak İklim ve Tertemiz Çevre)

Burada gerçekleştireceğiniz sualtı deneyimi size 30 metre üzerinde görüş mesafesine sunuyor. Orfoz ve laoslar, asker balıkları, kaplumbağalar, papağan balıkları, mürenler, ahtapotlar, iğneli vatozlar, iskorpitler, mercan balıkları, karagöz balıkları ve daha birçok deniz canlısını görme fırsatınız var.

Sağlığınızdan endişe etmenize gerek yok! Lefkoşa‘da yer alan Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yüksek standartlarda tıbbi teçhizat ve 6+2 kapasiteli dekompresyon ünitesi bulunmaktadır. Dalış sırasında sporcuların yaşayabileceği olumsuz durumlara karşılık bu hastane 7/24 hizmet vermektedir. Kuzey Kıbrıs’ta dalış yapmak isteyenlerin sağlığı en ince ayrıntısına kadar düşünülmüştür.

Kuzey Kıbrıs yasalarına göre scuba dalışlarında denizden herhangi bir canlı veya cansız bir nesne çıkarmanız yasaktır. Böyle bir durum olması durumunda ağır cezalarla karşılaşırsınız.

Kuzey Kıbrıs’ta yaşam hakkında daha fazla bilgi almak için bu sayfayı inceleyebilirsiniz: Kıbrıs’ta Yaşamak

Kuzey Kıbrıs Dalış Noktaları

Kuzey Kıbrıs’ta dalış yapılabilecek birçok yer bulunuyor. Neredeyse her bir noktasından dalış gerçekleştirmeniz mümkün ancak dalış eğitimlerinin yapıldığı ve tecrübeli dalgıçlar tarafından tercih edilen dalış noktalarını aşağıda bulabilirsiniz.

İskele/Karpaz Dalış Noktaları:

İskele bölgesindeki dalış noktalarında deniz canlılarından batıklara kadar birçok heyecan verici deneyimi yaşayabilirsiniz.
İskele Rehberi yazımızdan daha detaylı bligi alabilirsiniz. İskele/Karpaz bölgesindeki dalış noktaları bunlardır:

  • The Great Canyon Dalış Noktası
  • The Lighthouse Reef
  • The Lighthouse Bay
  • Sultan, Sultans Reef
  • St. Andreas Wall
  • The Karpaz Wreck
  • The Karpaz Cave
  • The Secret Rock
  • The Arch
  • Shrimp Cave
  • Amphora Graveyard

Girne Dalış Noktaları

Girne‘de sayıları 20’den fazla olan dalış noktası var. Bunlar genellikle deniz canlılarını keşfetmeniz ve tarihi batıkları incelemeniz açısından önemli bir deneyim sağlıyor.  Girne Rehberi için tıklamanız yeterli olacaktır.

Pinokyo Dalış Noktası: İsmini Carlo Collodi’nin Pinokyo’nun Maceraları isimli kitabından alan dalış noktası Sunset Plajı’na oldukça yakın bir bölgededir. Kıbrıs’ta dalgıç eğitimi ve yön bulma çalışmaları için kullanılıyor. Balık çeşitliliği ile ön plana çıkan Pinokyo Dalış Noktası, kırık amfora parçalarıyla tarihe tanıklık etmenizi sağlıyor. Şanslı bir günde dalış gerçekleştirdiyseniz deniz kaplumbağalarını da izleyebilirsiniz.

Cennet Dalış Noktası: 27 metreden 40 metreye kadar derin bir rota sunan bu dalış noktası tecrübeli dalgıçlar için önemlidir. Haziran ayında yapılan dalışlarda boyu iki metreyi bulan devasa ahtapotlar görmeniz mümkündür.

Mara Monte Dalış Noktası: En sığ bölgesi 6 metreden 18 metrekareye kadar ilerler. Girne’nin Alsancak bölgesinde yer alan bu dalış noktası tecrübesiz dalgıçlar için güzel bir dalış geçirmelerini sağlar. Burada yapacağınız dalışta deniz tavşanı, deniz iğnesi ve deniz atı görmeniz oldukça yüksek ihtimaldedir. Herkesin rahatlıkla dalış yapacağı Mara Monte Dalış Noktası yaklaşık 1 saatlik dalış sağlamaktadır.

Bambi Dalış Noktası: Kıbrıs’ta dalış eğitimine yeni başlayıp eğitim dalışı yapmak isteyenler için oldukça güvenli bir bölgedir. Öyle ki öğle sonrası ve gece dalışları yapılabilir.

Unknown Wreck Dalış Noktası: Batık gemi keşfetmek isteyenler için mükemmel bir dalış noktasıdır. Derinliği 17 metreye kadar ulaşmaktadır.

Ancient Wreck Dalış Noktası: Pennsylvania Üniversitesi su altı arkeologları tarafından ortaya çıkarılan ve en eski gemi enkazı unvanını taşıyan batık geminin yaşı 2.000’den fazladır. Batık gemi dalışı yapmak isteyenler için önemli bir deneyim sunar.

Çukurlar Dalış Noktası: 12 metreden 18 metreye kadar dalış sağlayan bu bölge su altındaki çukurlardan dolayı bu ismi almıştır. Deniz canlıları açısından oldukça zengin olan bölgede kaplumbağalar ile karşılaşmanız oldukça olasıdır. Sualtı fotoğrafçılığı için de en uygun koşulları sağlar.

Girne’de Bulunan Diğer Dalış Noktaları

Tekke Dalış Noktası: Kıbrıs’ın en iyi dalış noktalarından olan bu bölge, Nisan ve Mayıs aylarında yumurtlamaya gelen ahtapotlar için önemlidir. Deniz tavşanları, müren, orkinos, vatoz gibi birçok farklı deniz canlısı türüne ev sahipliği yapan bu noktada yaklaşık 800 yıllık olduğu tahmin edilen bir çapa yer almaktadır.

Zefiros Dalış Noktası: Kıbrıs Adası’nın en zengin dalış noktalarındandır. Burada da 600 yıllık bir çapa ve gemi parçaları görmeniz mümkündür. Çok fazla deniz canlısı türünü bir arada görebilirsiniz.

Lost Dalış Noktası: Girne’nin batısında yer alan ve ulaşımı oldukça kolay olan bu bölge Kıbrıs’ta gece dalışı yapmak isteyenler için idealdir. Çok sayıda ahtapot, tekir, kaya balığı, vantuz, deniz yıldızı, yengeç, midye ve deniz kaplumbağası görmeniz mümkündür.

Zeyko Dalış Noktası: 40 metreye kadar dalış imkanı sağlayan bu dalış noktasında, Derin bölgelerinde yumuşak mercanlar başta olmak üzere deniz tavşanı, müren, ahtapot, elektrik balığı gibi türleri yoğun olarak görmeniz mümkündür.

Fred Dalış Noktası: 18 metreden 30 metreye kadar dalış imkanı sağlayan Fred Dalış Noktası doğudan batıya kadar yaklaşık 70 metre uzanan kayalık bir resif barındırır. Bu dalış noktası insanlardan kaçmayan deniz canlılarına ev sahipliği yapıyor.

Power Station Dalış Noktası: Alagadi Plajı açıklarında bulunan derinliği 35 metreye kadar ulaşan bir dalış noktasıdır. Çok sayıda mağara yer alan bu dalış noktasının 35. metresinde devasa bir mağara bulunmaktadır.

Uçak Batığı Dalış Noktası: Müren, asker balığı, vatoz çeşitleri başta olmak üzere mevsime göre birçok deniz canlısını görme imkanı sunan bu dalış noktası tecrübesiz ve tecrübeli dalgıçlar için uygundur. Bölgede kazı çalışmaları devam ettiği için dalış gerçekleştirenlerin mümkün olduğunda zarar vermeden dalış yapmaları gerekiyor.

Girne’de dalış noktaları tüm bunlardan da fazlası! Diğer dalış noktaları şunlardır: History Rock Dalış Noktası, Tiridakna Dalış Noktası, Duvar Dalış Noktası, Mare Monte Islands Dalış Noktası, Rita Dalış Noktası, Anchor Cockpit Dalış Noktası, Wreck Site Dalış Noktası, Kokmakiti Dalış Noktası, Bakir Nokta Dalış Noktası, Sığlık Dalış Noktası.

Kuzey Kıbrıs Dalış Okulları

Kuzey Kıbrıs’ta dalmak isteyenlere yönelik olarak uluslararası standartlarda eğitim veren 10 profesyonel dalış merkezi bulunuyor. Girne, Gazimağusa ve Karpaz bölgelerinde yoğun olarak bulunan bu dalış okulları tecrübeli dalgıç eğitmenleri sayesinde İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve Türkçe dillerinde dalış eğitimi vermektedir.

Eğer deneyimli bir dalgıçsanız günübirlik dalış programlarına katılabilir veya yeni başlayacak olanlara yönelik olan PADI, CMAS, BSAC ve SSI gibi dalış eğitimlerini tercih edebilirsiniz. Aşağıdaki eğitim kurumlarında açık deniz dalgıçlığı, (open water), dalış liderliği (dive master), gece dalışı, arama kurtarma dalışı gibi birçok alanda eğitim veriliyor.

  • Nautilus Scuba Diving School
  • Scuba Cyprus
  • Amphora Diving
  • Bluedolphin Scuba Diving School

Bu okullarla sosyal medya sayfaları veya websiteleri aracılığıyla iletişime geçerek Kıbrıs’ta dalış eğitim ücretleri, sualtı programları ve KKTC dalış takvimleri konusunda bilgi alabilirsiniz.

Kıbrıs tatilinizi daha iyi planlamak için bu yazıya göz atın: Kıbrıs Tatili