Kıbrıs’a taşınmak isteyenlerin en çok merak ettiği 5 soru

Dünyanın en gözde tatil yerlerinden biri olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, farklı bir ülkede yaşamak isteyenler için giderek daha popüler hale geliyor. Bu makale Kıbrıs’a taşınmak isteyenlerin en çok merak ettiği 5 soruya odaklanıyor.

Kuzey Kıbrıs, her ne kadar casinoları ile ün salmış olsa da burada çok daha fazlası var. Doğası, yemekleri, iklimi, insanları ve kültürü tek kelime ile muhteşem. Ancak eğer sıcak hava tam olarak size göre değilse uyaralım: Kuzey Kıbrıs, doğu Akdeniz’in yazı ve kışı en sıcak yeri. Özellikle yaz ayları oldukça sıcak geçiyor. Deniz suyu sıcaklığı yıl boyu ortalama 20 derece civarında seyrediyor. Sizce de harika değil mi?

Masmavi denizi, sıcak havası, altın rengi kumsalları, yemyeşil doğası, yüksek dağları ve narenciye bahçelerinin yanı sıra binlerce yıllık mimari zenginliği ve Kıbrıslıların misafirperverliğini bir düşünün… Kuzey Kıbrıs’a bir kez gelmeniz yeterli. Burayı çok seveceksiniz.

Her noktasından sahile maksimum yarım saatte ulaşılan Kuzey Kıbrıs, ilk etapta doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel zenginliği ile cezbediyor. Ardından birçok Avrupa ülkesine göre sunduğu yaşam koşullarındaki kolaylık sayesinde kendini vazgeçilmez kılıyor. Siz de Kuzey Kıbrıs’ın tadına doyulmaz zenginliğini tattıktan sonra terk etmek istemeyeceksiniz. Akdeniz’in doğusunda bulunan bu ada ülkesinde tatil yapmanın ötesinde kolayca yaşayabilirsiniz.

Sahi, burada kalmak istemez misiniz? Gelecek planlarının arasında Kıbrıs’a taşınmak olanların en çok sorduğu soruları ve bunların cevaplarını bir araya getirdik. İşte en çok sorulan beş soru ve cevapları:

Kıbrıs’a vize gerekli mi?

Hem evet hem de hayır. Kuzey Kıbrıs’a giriş yaparken hangi ülke vatandaşı olduğunuz oldukça önemli. Buna göre farklı durumlar ortaya çıkıyor. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı iseniz vize gerekli değil. Ülkeye sadece kimlik kartınız ile giriş yapabilirsiniz.

Öte yandan Avrupa Birliği ve Rusya, Ukrayna vatandaşı iseniz havalimanında kolaylıkla vize alabilirsiniz. Ancak özellikle savaşların ve sorunların yaşandığı Afrika ve Asya ülkesi vatandaşıysanız vize için çalışma ön izni ve öğrenci izni gibi şartlar soruluyor. Her şekilde turistlerin ülkede kalış süresi en fazla 90 gündür. Ülkeye giriş için pasaport gerekiyor. Giriş ve çıkışlar belirli liman ve kapılardan yapılıyor.

Kıbrıs’a gelmeyi planlıyorsanız bu sayfa size yardımcı olabilir: Kıbrıs’a Ulaşım Olanakları – Kuzey Kıbrıs Uçak Seferleri

KKTC oturma izni nasıl alınır?

Kuzey Kıbrıs’ta üç aydan fazla kalmak için oturma iznine başvurmanız gerek. Burada pek çok Avrupa ülkesine göre oturma izni almak oldukça basit. Bazı evrak işlerinden sonra bir yıllık oturma izni alabiliyorsunuz. Geçici otuma iznini belli bir ücret karşılığında her yıl yenileyebiliyorsunuz. Eğer kalıcı oturma iznine sahip olmak istiyorsanız bu da mümkün. Bunun için Kuzey Kıbrıs’ta bir mülkünüz olduğunu, düzenli bir geliriniz olduğunu ya da emekli olduğunuzu kanıtlamanız gerekiyor. Yanı sıra ülkeye öğrenci olarak geldiğiniz taktirde de oturma iznine sahip oluyorsunuz.

Kıbrıs’a taşınmak ne kadar güvenli?

İçiniz rahat olsun. Burası dünyanın en güvenli yerlerinden biri. Her ne kadar 1974 yılında Türk ve Rumlar arasında tansiyon yükselmiş olsa da güvenlikle ilgili bir sorunu yok. Kıbrıs’a taşınmak istiyorsanız burada suç oranlarının çok düşük olduğunu bilmelisiniz. Hırsızlık oranı o kadar düşük ki insanlar evlerinin kapılarını kilitlemeye bile gerek duymuyor. Birçok ülkede kapınızın önüne bisikletinizi kilitleyip gittiğinizi varsayalım, döndüğünüzde parçasını bile bulamazsınız. Kuzey Kıbrıs’ta bisikletinizi dokunulmamış halde bulursunuz, kilitlemenize bile gerek olmaz.

Kıbrıs’ta hangi dil konuşuluyor?

Türkçe resmi dil olarak kullanılıyor. Ancak İngilizce de yaygın olarak konuşuluyor. Öğrenci nüfusunun da fazla olması sayesinde neredeyse herkesle İngilizce konuşarak anlaşabilirsiniz. Kıbrıs’a taşınmak istiyorsanız Türkçe veya İngilizce dillerinden birini rahatlıkla konuşabilmelisiniz. Tüm bunların yanı sıra Kuzey Kıbrıs’ta para birimi olarak Türk Lirası kullanıldığını da eklemiş olalım.

Kıbrıs’ta yaşam pahalı mı?

KKTC, birçok Avrupa ülkesine göre oldukça ucuz. Kıbrıs kiralık ev ve Kıbrıs Emlak Projeleri fiyatları şehre göre değişkenlik göstermekle birlikte adanın en pahalı şehirlerinden biri olan Lefkoşa’da yaşamanın maliyeti, Stockholm’dekinden yaklaşık yüzde 28 daha düşük. Ancak ada ülkesi olması nedeniyle ithal edilen ürünler nispeten pahalı. Bunlar arasında arabalar da var (yine de aklınıza çok yüksek rakamlar gelmesin). Öte yandan Kuzey Kıbrıs, vergi konusunda da diğer Avrupa ülkelerine nazaran oldukça iyi. Tüm bu koşullar göz önünde bulundurulduğunda Kuzey Kıbrıs’ta yaşam, oldukça ekonomik diyebiliriz. Kıbrıs’a taşınma planınızı gerçekleştirdiğinizde Haklı olduğumuzu göreceksiniz.

Avrupa ve Akdeniz ülkelerine kıyasla daha az maliyetle nasıl daha lüks yaşayacağınızı görmek için bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz: Kıbrıs Yaşam Maliyeti