Kıbrıs’taki Kiracılar Hangi Masrafları Öder? Hangisini Ev Sahibi Öder?

Kiracılar ve ev sahipleri tarafından pek çok zaman masrafların kimin ödeyeceği merak edilmektedir. Bu durum genellikle de Kıbrıs’taki kiracılar ile ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların da başında gelmektedir. Bu makalede kiracıların hangi masraflardan sorumlu olduğunu ve hangi masrafların ev sahibine ait olduğunu ele alacağız.

Konutlar belirli zamanlarda bazı masraflar çıkarabilmektedir. Ancak bu masrafların bazıları ödenen kiradan düşülebilir. Eğer herhangi bir kasıt yoksa ve bu masraflar konuttan kaynaklı ise tadilat masraflarını ev sahibinin ödemesi gerekir. Peki Kıbrıs’taki kiracılar hangi masrafları kira fiyatından düşebilir?

Kuzey Kıbrıs’taki Kiracılar Hangi Masrafları Kiradan Düşebilir?

Kuzey Kıbrıs’ta pek çok kişi kısa veya uzun dönemli kiralama yoluyla barınma sağlamaktadır. Ev kiralama sürecinde peşin ödenen kiranın yanı sıra depozito ve emlak hizmet bedeli gibi pek çok gider bulunmaktadır. Ancak eve taşındıktan sonra oluşabilecek hasarlar konusunda ev sahibiniz ile görüşmeniz ve bunların bazılarını kiradan düşmeniz mümkündür.

Tabi ki kira sözleşmesi hazırlamadan önce gerekli tadilat işlemlerinin yapılması konusunda ev sahibiniz ile de anlaşabilirsiniz. Ancak diyelim ki Kıbrıs’taki kiracılardan birisiniz. Kiralık eve taşındınız ve bazı masraflar ortaya çıktı. Bu durumda bu masraflardan ev sahibi mi yoksa kiracı mı sorumludur? Kıbrıs’taki kiracılar hangi masrafları kiradan düşebilir?

Ev sahibinin veya kiracının sorumlu olduğu masrafları aşağıda listeliyoruz:

  • Binadan kaynaklı altyapı sorunları varsa bunların onarım masrafları ev sahibi tarafından karşılanmalıdır.
  • Apartman aidatı vb. giderler kiracıya aittir.
  • Eşyalı ev kiraladıysanız evinizdeki eşyalar o konutun demirbaşı olarak sözleşmenizde yer alacaktır. Bu eşyaların kasıtlı hareketler dışında arızalanması, bozulması ve tamir/yenileme gerektirmesi durumunda masraflar ev sahibine ait olacaktır. Örneğin konuta ait olan bir buzdolabının arızalanması durumunda tamir masrafları ev sahibine aittir.
  • Tesisat kaynaklı hasarlar (küflenme, rutubet, su sızıntısı veya su basması vb.) olası bir kullanım hatası veya kasıt yoksa ev sahibi tarafından karşılanmalıdır.
  • Komşu dairelerden kaynaklı sızıntılar veya hasarlardan kiracılar sorumlu değildir. Bu gibi durumlarda oluşacak zararlar ve bunlara ait masrafları ev sahibinin karşılaması gerekmektedir. Ev sahibi ise bu masrafları zarar veren taraftan alabilir.
  • Kıbrıs’taki kiracıların konutta yapacağı keyfi değişiklikler ve tadilatlar kiracının kendisine aittir. Örneğin duvarların rengini değiştirmek gibi keyfi masraflar kiracıya aittir. Ancak her koşulda ev sahibinden onay alması gerekmektedir. Ev sahibine haber vermeden yapılan işlemlerden kiracı sorumludur ve maddi tazminat ödemeleri ile karşılaşabilir.
  • Kıbrıs’taki kiracılar kiraladığı konutu teslim aldığı gibi teslim etmekle yükümlüdür. Ancak evde veya evin demirbaşlarında kullanıma bağlı eskimeler kiracının sorumluluğunda değildir.
  • Acil durumlarda ve ev sahibine ulaşılmaması durumlarında yapacağınız her işlemi faturalı olarak yaptırmalısınız. Örneğin gece saatlerinde camınız kırılmış veya mutfaktaki bir boru patlamış olabilir. Bu gibi acil onarım gerektiren durumlarda ev sahibine ulaşamadıysanız ödemiş olduğunuz miktarı kiradan düşebilirsiniz.

Yukarıda ev sahibinin veya kiracının sorumlu olduğu pek çok masrafı ele aldık. Eğer farklı bir sözleşme maddesi yoksa ev sahipleri veya kiracılar kendilerine ait masrafları karşılamakla yükümlü olacaktır. Yukarıdaki durumlardan birisi başınıza geldiyse ve kiracıysanız öncelikli olarak ev sahibinize haber vermeniz önemlidir. Kıbrıs’taki kiracılar ev sahibine haber vererek onarımların yapılmasını sağlayabilir veya bu masrafları faturalandırarak kiradan düşebilirler. Burada unutulmaması gereken en önemli nokta gerekli olan her onarım işleminden önce ev sahibine durumu bildirmektir.

Bu makalede Kıbrıs’taki kiracılar ve ev sahiplerinin sorumlu olduğu masrafları ele aldık. Kiracılar kasıtlı olarak zarar vermediği sürece konuttan kaynaklanan pek çok sorunu ev sahibinin ödemesini sağlayabilir veya bunları kiradan düşebilir. Bazı durumlarda ev sahipleri kendisine ait olan masrafları karşılamamakta ısrar edebilir. Ancak kasıt söz konusu olmadığı sürece konuttan veya binadan kaynaklanan birçok masrafı faturalandırarak ev sahibinden almanız mümkündür. Anlaşmazlık durumlarında mahkemeye başvurabilirsiniz.