Kıbrıs Kahvesi: Kuzey Kıbrıs’ın Meşhur Kahveleri

Kahve Türk toplumu için oldukça önemli bir yere sahiptir. Kahvenin Avrupa’da yaygınlaşmasına dahi Türkler öncülük etmiştir. Bu durum göz önüne alındığında Kıbrıs Türklerinin de kahve aşığı olmasına şaşırmamak gerekir. Geleneksel olarak Kıbrıs kahvesi yüz yıllardır üretilmiştir. Bugün bu kahveler üç marka altında raflardaki yerini almaktadır. Bu yazımızda Kıbrıs kahveleri hakkında bilmeniz gerkenleri sizlerle paylaşacağız.

Kıbrıs Kahvesi Nedir?

Kıbrıs kahveleri özünde bir tür Türk kahvesidir. Türk kahvesi Arap çekirdeklerinin kavrulması sonrasında çok ince şekilde öğütülmesi ile üretilir. Üretilen bu kahve daha sonrasında cezvede pişirilir.

Kıbrıs kahveleri klasik Türk kahvesinin aksine iki kez değil bir kez kavrulur. Bu yüzden içimi daha rahattır. Pişirme esnasında da bir takım farklılıklar görülmektedir. Kahve cezvede pişirilirken köpüğü alınarak yeniden kaynatılır.

Con Kahve

Kıbrıs kahvesi denildiğinde akıllara gelen ilk marka Con’dur. Çoğunlukla Girne yöresinde tercih edilen Con içimi oldukça rahat bir kahvedir. Az kavrulmuş çekirdekler ile yapılan kahveleri oldukça açık bir renge sahiptir. Kıbrıs halkı Con kahvelerini 100 yıldır severek tüketmektedir.

Oza Kahve

Oza kahveleri Gazimağusa halkının vazgeçilmez tercihidir. Güçlü ve sert bir tada sahip olan çok kavrulmuş kahveleri en çok tercih edilen kahve türüdür. Bunun yanı sıra az kavrulmuş klasik Kıbrıs kahvesi de Oza ürünleri arasında bulunmaktadır. Oza sertliğine alıştığınız zaman ortaya çıkan eşsiz bir lezzete sahiptir.

Sultan Kahve

1975 yılında kurulan Sultan, 1981 yılından bu yana kahve üretimi yapmaktadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin başkenti olan Lefkoşa‘da en çok tercih edilen kahve markasıdır. Sultan kahvelerinin pek çok çeşidi bulunmasına rağmen en sık çifte kavrulmuş kahvesi tüketilmektedir. Kıbrıs kahvesi düşünüldüğünde ne sert ne de yumuşak bir tada sahip olduğu söylenebilir.

Kıbrıs Kahvesi Nasıl Pişirilir?

  • Cezve içerisine bir kahve fincanı su konulur.
  • Suya bir tatlı kaşığı kahve atılarak, 15 – 20 saniye karıştırılır.
  • Kısık ateşte kahvenin pişmesi beklenir. Kahve ne kadar kısık ateşte pişerse o kadar lezzetli olacaktır.
  • Kahvenin oluşan köpüğü fincana alınır.
  • Kahve kaynama noktasına geldiğinde ocaktan alınır, daha sonra yeniden ocağa konulur ve kaynama noktasına gelince fincana dökülür.
  • Yanında su ile sunulan kahveniz içime hazır olacaktır.

Eğer bu yazıyı beğendiyseniz Hellim: Yerel Kıbrıs Mutfağından Lezzetler makalemizi de beğeneceğinizi düşünüyoruz.